Tvrtki s riječke Medicine šest milijuna dolara za razvoj antitijela

Autor: Lucija Špiljak , 28. srpanj 2020. u 22:00
Značaj istraživačkog centra na Medicinskom fakultetu u Rijeci posebno je došao do izražaja u razdoblju pandemije Covid-19

Startup je osnovan u Izraelu radi razvoja imunoonkoloških protutijela nove generacije i jedna je od aktivnosti prijenosa znanja Centra za proteomiku.

Izraelski fond rizičnog kapitala aMoon investirao je šest milijuna dolara u startup Nectin Therapeutics suosnivača prof. dr. Stipana Jonjića s Medicinskog fakulteta u Rijeci, prof. dr. Ofera Mandelboima, dr. Pinhasa Tsukermana s Hebrejskog sveučilišta u Jeruzalemu / Yissuma i Integra Holdings.

Startup je osnovan 2017. u Izraelu, s ciljem razvoja imunoonkoloških protutijela nove generacije, no priča se počela stvarati godinu dana prije osnivanja, kada su Medicinski fakultet u Rijeci i Yissum, Ured za transfer tehnologije Hebrejskog sveučilišta u Jeruzalemu, kao nositelji prava intelektualnog vlasništva na patentnim prijavama prof. dr. Jonjića, prof. dr. Mandelboima i suradnika, potpisali sporazum s izraelskim fondom rizičnog kapitala Integra Holdings.

Ugovorili su da će se u slučaju pozitivne evaluacije izuma i vezanih rezultata istraživanja daljnji razvoj i komercijalizacija obavljati putem spin-off poduzeća čiji će osnivači biti navedene institucije.

Međunarodna važnost

Kako nam objašnjavaju iz Centra za proteomiku riječkog Medicinskog fakulteta, po uspješnom završetku evaluacije 2017. osnovano je poduzeće Nectin Therapeutics čime je izvršen proces prijenosa znanja iz akademskog u poslovni sektor.

“Osnivanje spin-off poduzeća u Izraelu samo je jedna u nizu aktivnosti prijenosa znanja iz Centra za proteomiku u poslovni sektor. U proteklih 14 godina, koliko je prošlo od osnutka Centra, surađivali smo s nizom domaćih i inozemnih biotehnoloških i farmaceutskih tvrtki na primijenjenim istraživanjima usmjerenim na razvoj novih cjepiva, lijekova i dijagnostičkih alata.

Rezultati su objavljeni u brojnim znanstvenim časopisima, a za dio njih su podnesene i patentne prijave te sklopljeni ugovori o licenciranju izuma u poslovni sektor.

Jonjić

Razvijamo i proizvodimo monoklonska protutijela na zahtjev korisnika iz svijeta.

Sam Centar za proteomiku osnovan je s ciljem da postane financijski samoodrživa istraživačka jedinica u sklopu Sveučilišta u Rijeci, s izvrsnošću i međunarodnom prepoznatljivošću u razvoju i proizvodnji monoklonskih protutijela na zahtjev korisnika. Naša monoklonska protutijela koriste se u istraživačkim projektima u cijelom svijetu te ćemo i dalje nastaviti raditi s istom misijom”, ističu iz Centra koji je inače sjedište nacionalnog Znanstvenog centra izvrsnosti (ZCI) za virusnu imunologiju i cjepiva, a u kojem radi više od 80 znanstvenika iz četiri institucije – osim Medicinskog fakulteta u Rijeci i znanstvenika Odjela za biotehnologiju Sveučilišta u Rijeci, članovi su i Klinika za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević i Centar za istraživanje i prijenos znanja u biotehnologiji Sveučilišta u Zagrebu.

Virusna imunologija

“Trenutačno najveći projekt našeg ZCI-ja, vrijednosti oko pet milijuna eura, financiran je sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR), a cilj je podići istraživački kapacitet i održivost za provođenje graničnih istraživanja i formiranje vrhunskih stručnjaka u području virusne imunologije i cjepiva.

Zahvaljujući tom projektu zaposlili smo i educiramo dvadesetak stručnjaka te nabavili najsuvremeniju istraživačku opremu vrijednosti više od 12 milijuna kuna.

Značaj ovog istraživačkog centra posebno je došao do izražaja u razdoblju pandemije Covid-19, a čak je četvero naših znanstvenika (doc. dr. Ilija Brizić, prof. dr. Astrid Krmpotić, prof. dr. Felix Wensveen, prof. dr. Beata Halassy) na nedavnom natječaju Hrvatske zaklade za znanost dobilo bespovratna sredstva za istraživačke projekte usmjerene na SARS-CoV-2”, naglašavaju.

Zadovoljni su suradnjom sa stručnjacima iz Izraela koja traje već 15 godina, a koju će nastaviti i u idućem razdoblju, primarno u okviru aktivnosti poduzeća Nectin Therapeutics s obzirom na značajan klinički i tržišni potencijal protutijela na određene ligande i receptore imunološkog sustava koje su zajednički proizveli kao osnovu za razvoj pametnih lijekova u borbi protiv tumora.

Komentirajte prvi

New Report

Close