Turistički let za Mjesec na čekanju

Autor: Poslovni.hr , 07. lipanj 2018. u 21:59
Foto: Thinkstock

Glasnogovornik SpaceX-a James Gleeson rekao je da tvrtka “ne odustaje od planiranog slanja putnika oko Mjeseca i da raste zanimanje klijenata” za taj oblik turizma.

Svemirski turisti morat će barem do sredine sljedeće godine, a možda i dulje, čekati na putovanje oko Mjeseca brodom kompanije SpaceX-a, piše u ponedjeljak Wall Street Journal.

“Novi program leta – odgođen barem do sredine 2019. a vjerojatno i kasnije – još nije objavila” kompanija sa sjedištem u Kaliforniji koja je prvi takav let najavljivala za kraj 2018., navodi list. Razlog tog kašnjenja nije jasan, ali “govori da su tehnički i proizvodni izazovi poremetili planove osnivača Elona Muska za istraživanje Sunčeva sustava u kojemu će sudjelovati čovjek”, dodaje taj newyorški dnevnik. Turisti će putovati na Mjesec u kapsuli Dragon koju će nositi najsnažnija SpaceX-ova raketa Falcon Heavy koja je prije samo četiri mjeseca bila uspješno lansirana.

Glasnogovornik SpaceX-a James Gleeson rekao je da tvrtka “ne odustaje od planiranog slanja putnika oko Mjeseca i da raste zanimanje klijenata” za taj oblik turizma. To bi bio prvi takav let nakon završetka američke misije Apollo 1972. i najudaljenija točka u dubokom svemiru do koje je čovjek došao. Elonu Musku je stalna opsesija i putovanje do Marsa, planeta od Zemlje udaljena 78,3 milijuna kilometara. U ožujku je obznanio da će svemirski brodovi na put do Crvenog planeta biti pripremljeni već početkom 2019. i da je važno kolonizirati ga zbog opasnosti od nuklearnog rata na Zemlji. “Važno je stvoriti samoodrživu bazu na Marsu jer je dovoljno daleko od Zemlje da bi preživjela prije nego baza na Mjesecu”, zborio je tada poduzetnik i vizionar.

Komentirajte prvi

New Report

Close