Troha: Stavili smo Hrvatsku na internetsku mapu svijeta

Autor: Bernard Ivezić , 29. srpanj 2020. u 22:00
Osnivač i direktor Podatkovnoga centra Križ Krešo Troha /Luka Stanzl/PIXSELL

Prije dva mjeseca APIS IT potvrdio je da kupuje podatkovni centar u Jastrebarskom za 78 milijuna kuna.

Podatkovni centar u Jastrebarskom (PCK) prvi je data centar od Beča do Atene koji je certificiran po Tier3 standardu, objavio je američki Uptime Institut.

U Jadranskoj regiji je to prvi Tier3 data centar, a u jugoistočnoj Europi, s izuzetkom Atene, postoji još samo jedan, i to nedaleko Bukurešta u Rumunjskoj.

Tier3 standard je minimalni standard koji moraju zadovoljiti podatkovni centri žele li pružati usluge za temeljne servise najvećih tehnoloških kompanija, poput Amazona, a sve su traženiji i zbog EU regulativa za e-government. PCK Jastrebarsko, usto, ima i certifikate NATO Secret i EU Secret.

PCK Jastrebarsko dio je tvrtke Podatkovni centar Križ, koja je planirala napraviti još jedan data centar kod Križa, a koji bi bio napravljen po najvišem, Tier4 standardu.

Počeo je s radom prije osam godina. Prije dva mjeseca APIS IT potvrdio je da kupuje podatkovni centar u Jastrebarskom za 78 milijuna kuna.

Krešo Troha, osnivač i direktor Podatkovnog centra Križ kaže da su lokaciju u Jastrebarskom i prije prepoznali svjetski tehnološki igrači, ali da im formalna certifikacija daje jasnu globalnu prepoznatljivost.

“Drago mi je da postoji konkurencije i nužna je, ali sada smo dokazali da je PCK Jastrebarsko jedini Tier3 podatkovni centar u regiji”, zaključuje Troha.

Komentirajte prvi

New Report

Close