Trebate platiti pretplatu, a niste pri novcu? S ovim je možete odgoditi

Autor: Lucija Špiljak , 17. prosinac 2020. u 06:33
Direktorica Josipa Majić najavljuje i skoro izlazak na tržišta EU i Velike /MARKO LUKUNIĆ/PIXSELL

Servis nudi potpunu kontrolu plaćanja npr. streaminga, omogućava biranje termina plaćanja, šalje podsjetnike…

Hrvatski fintech startup Revuto, koji korisnicima olakšava upravljanje plaćanjima za pretplate, postavio se ove godine kao konkurencija PayPalu kombinacijom kripto novčanika, debitne kartice i upravljanja online pretplatama.

U ožujku su počeli primati korisnike, a nedavno su najavili izlazak na tržište EU i Velike Britanije. Revuto je još u pre-launch fazi, a aplikaciju planiraju lansirati početkom sljedeće godine.

Beta testiranja traju od kraja ljeta, a partneri su banke koje imaju prilike izdavati kartice unutar i van EU. Najvažniju metriku predstavlja im broj korisnika i jak rast, a direktorica Josipa Majić kaže da su optimistični te da do prosinca 2021. očekuju 75.000 korisnika, što ih stavlja u vrh niše i kategorije.

“Revuto je jedini servis koji korisnicima nudi aktivnu kontrolu nad plaćanjima. Kada nešto krene na naplatu, Revuto jedini koji korisniku nudi da plaćanje odobri, blokira ili odgodi, ovisno o tome što mu najviše odgovara.

Osim toga, Revuto nudi korisnicima mogućnost da blokiranjem plaćanja kroz 1 korak korisnik više ne mora gubiti vrijeme tražeći gdje i kako se neka pretplata ukida.

Također nudi najjednostavnije rješenje za sve free-trial periode pretplata jer bez obzira na to jeste li pretplatu zaboravili prekinuti na vrijeme ili ste se odlučili nastaviti je, uz Revuto vam nitko s kartica ne može skinuti novac bez vašeg odobrenja”, kaže direktorica.

Govoreći o prednostima svojeg modela, tvrdi da jedino uz njega korisnici imaju potpunu kontrolu nad pretplatama.“Kako bi rekli VC-jevi, više nije software nego subscriptions are eating the world (“pretplate vladaju svijetom”).

Trend pretplata je na umu svakog business developera, foundera pa na kraju i investitora – a Revuto je tu da osigura kontrolu nad plaćanjem krajnjem korisniku”, kaže Majić.

Pandemija povećava potrebu

Ljetos se pridružila timu, osnivačima i ranim investitorima kao suosnivačica i direktorica startupa. Zadnje dvije godine je, kaže, radila s bankama kao klijentima, stoga je dobro upoznata s prilikama na tržištu i problemima potrošača.

Uz nju su osnivači i rani investitori u projekt Vedran Vukman (Vyoocam), Krunoslav Gašpert (Erste Card Club), Marko Rukonić (Intuit), Domagoj Praljak (Erste Card Club), Petar Vidaković (Raiffeisen Bank), Igor Kvrgić (Nortal), Tomislav Reil (US Bank) i Ivan Rendulić (Duplico). Pandemija, ističe Majić, povećava konzumaciju online sadržaja, time i količine pretplata pa se takvim tržišnim trendovima povećava i potreba za Revutom.

“Postoje servisi koji pokušavaju uvesti red u financije svojih korisnika. Kada je riječ o pretplatama (recurring payments), nijedan od navedenih problem neplaniranih troškova radi pretplata ne rješava na aktivan i adekvatan način.

Dostupni servisi dominantno su preglednici troškova, već nastali po vašim računima i/ili uspješni podsjetnici za plaćanja koja bi tek trebala doći na naplatu. Uz navedene servise koji nude analizu troškova (plaćenih računa) i mogućnost ručnog podešavanja alarma za očekivana plaćanja.

Tu je i mogućnost da se zamijene lozinke pretplata, što omogućava prijateljima da se dogovore za zamjenu na mjesec dana Netflixa za mjesec dana HBO Go pretplate. Tako adresiramo sezonalnost i dajemo više vrijednosti našim korisnicima”, kaže Majić.

Na dulje je staze glavni fokus Revuto AI. Upotreba AI-a, odnosno strojnog učenja sve je češća u mobilnim aplikacijama, a Revuto AI skup je pametnih algoritama koji prate kako korisnici plaćaju pretplate, a s naglaskom na “kad i na koliko dugo” odgađaju plaćanje određenih pretplata.

AI prati navike potrošača

“Revuto korisnicima omogućava snoozanje (odgodu) plaćanja dospjelih pretplata na rok od 1 do 7 dana, da bi korisnik mogao maksimizirati sredstva po računima. Odgoda plaćanja vrlo je korisna za sve kojima račun za pretplatu stiže u trenutku kada bi određena sredstva voljeli ostaviti slobodna za plaćanje nečeg što im je tad nužnije za platiti.

To je bitno zato što neki pružatelji usluga korisnicima neće ukinuti uslugu čim je ne plate na predviđeni datum. Radi toga, Revuto AI pratit će navike potrošača, tj. kada i na koliko je određena skupina korisnika odgađala plaćanje određenih pretplata, kako bismo u budućnosti korisnicima mogli predložiti maksimalan rok odgode plaćanja bez straha da će im pružatelj prekinuti uslugu”, zaključuje Josipa Majić.

Za Revuto AI zadužen je Marko Rukonić koji je svoje iskustvo stekao radeći za tvrtku Intuit u Silicijskoj dolini.

Komentirajte prvi

New Report

Close