Toyota u tehnologiju budućnosti uložila gotovo 3 milijarde kuna

Autor: Bernard Ivezić , 26. veljača 2020. u 10:49
Foto: Reuters

Tvrtka je razvila PonyAlpha platformu koja koristi lidare, radare i kamere za praćenje prepreka u krugu od 200 metara oko vozila

Toyota, najveći japanski proizvođač automobila, investirala je 400 milijuna dolara (2,74 milijarde kuna) u američko-kineski startup Pony.ai koji razvija tehnologiju za autonomnu vožnju razine 4. Riječ je o sličnoj tehnologiji kakvu u Hrvatskoj razvijaju startupi poput Rimac Automobila i Gideon Brothersa, dakako u različitim segmentima.

Startup Pony.ai, koji je u ovoj rundi primio ukupno 462 milijuna dolara investicije, time je utrostručio svoju vrijednost na 3 milijarde dolara što ga čini drugim najvrednijim nezavisnim proizvođačem tehnologije za autonomnu vožnju na svijetu. Glavni konkurent mu je Aurora, koja je lani prikupila 530 milijuna dolara uz procjenu tržišne vrijednosti od 2,5 milijardi dolara.

S druge strane, najvrednije poslovanje u ovom segmentu ima GM s tvrtkom Cruise Automation čija se tržišna vrijednost procjenjuje na 14,6 milijardi dolara te VW grupa i Ford s Argo AI-jem čija je tržišna vrijednost trenutačno 7 milijardi dolara.

Pony.ai je tvrtka stara svega tri godine, a u nju su prethodno investirali Sequoia Capital China i Beijing Kunlun Tech Co. Sjedište startupa, koji je osnovao bivši glavni arhitekt najvećeg kineskog internetskog pretraživača Baidua James Peng i bivši zaposlenik Google X-a, Alphabetovog projekta za autonomnu vožnju Tiancheng Lou, je nedaleko Hong Konga u gradu Guangzhou u Kini.

Tvrtka je razvila PonyAlpha platformu koja koristi lidare, radare i kamere za praćenje prepreka u krugu od 200 metara oko vozila. U travnju prošle godine Pony.ai počeo je testirati svoja autonomna vozila u Fremontu u Kaliforniji te Guangzhou i Pekingu u Kini.

Američko-kineski startup ima i vrlo jak poslovni razvoj. Pribavio je licenciju za testiranje autonomnih vozila u Pekingu, i to među rijetkima. U Kaliforniji pak samo AutoX, Waymo, Zoox i Pony.ai imaju dozvole za robotske taksije. Povrh toga, Pony.ai u Nanshi u Kini s Hyundaijem i Vijom testira na cesti robotske taksije na floti od deset SUV-a i s ljudskim vozačima za volanom, kao dodatnom mjerom sigurnosti.

Toyota se odlučila na ovu investiciju nakon što su, prema PitchBooku, unazad dvije godine proizvođači automobila i internetski divovi u startupe koji razvijaju tehnologije autonomne vožnje napravili 323 investicije ukupne vrijednosti 14,6 milijardi dolara. Među njima, posebno su s ulaganjima bili aktivni Tesla od Elona Muska, Alphabetov Waymo te Uber.

Komentirajte prvi

New Report

Close