Testovima za dijabetes ciljaju Kinu

Autor: Bernard Ivezić , 15. ožujak 2018. u 16:43
Gordan Lauc, osnivač i direktor Genosa/Tomislav Miletić/PIXSELL

Pred potpisom smo ugovora s velikom kineskom tvrtkom, potencijalnim strateškim partnerom u Kini, kaže Lauc.

Nakon know-howa u auto-industriji, zahvaljujući Rimac Automobilima, iz Hrvatske će se u Kinu uskoro izvoziti i know-how u biotehnologiji, doznaje Poslovni dnevnik. Hrvatska biotehnološka tvrtka Genos, kojoj su klijenti sveučilišta poput Oxforda, Yalea, Harvarda, Imperial Collegea te sveučilišta u Edinburgu i Pekingu, pregovara sa strateškim partnerom u Kini o komercijalizaciji testova za dijabetes, koje su sami razvili.

Gordan Lauc, osnivač i direktor Genosa kaže da su se na to odlučili zbog veličine tržišta, ali i snažne orijentacije na prevenciju.  "Pred potpisom smo ugovora s jednom velikom kineskom tvrtkom koja bi nam trebala biti strateški partner u Kini", kaže Lauc. Pojašnjava da je dodatan razlog taj što je riječ o dijagnostičkom biomarkeru koji zahtijeva regulatorno odobrenje.

Galopirajući problem
Podataka za Kinu nemamo, ali prema HZZO-u, u Hrvatskoj su se troškovi liječenja šećerne bolesti udvostručili u posljednjih deset godina na četiri milijarde kuna. Glavni razlog je kasno otkrivanje dijabetesa i stoga velika potrošnja na liječenje komplikacija koje ta bolest izaziva. Usto, u 2016. godini od šećerne bolesti umrlo je 1889 građana te je ta bolest postala peti najveći uzročnik smrti u Hrvatskoj.

Lauc navodi da su u nekoliko mjeseci nakon otkrića biomarkera za dijabetes uspjeli stvoriti testove, kao proizvod koji služi za utvrđivanje rizika dobivanja nekih tipova  dijabetesa. "Slično sada radimo i u području dijagnostike kardiovaskularnih bolesti", naglašava Lauc. Genos je u suradnji sa King's Collegeom u Londonu i Sveučilištem u Edinburghu upravo otkrio i biomarkere za kardiovaskularne bolesti. Riječ je o bolestima koje su glavni uzročnik smrti u Hrvatskoj, njih 45 posto, prema Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ).

Slabo razvijen sektor u RH
"Ovo otkriće otvara put prema razvoju nove generacije testova za srčani i moždani udar te aterosklerozu. Riječ je o bolestima od kojih ljudi umiru najčešće i čije rizike je do sada bilo teško predvidjeti unaprijed", kaže Lauc.

Dodaje da je za zdravstvene sustave to velika vijest, jer najveći trošak liječenja upravo ide na kardiovaskularne bolesti. Lauc kaže da su takva otkrića velika stvar i za Genos grupu, koja zapošljava 50 radnika od čega 32 istraživača. Genos je jedna od rijetkih tvrtki u svom sektoru. "U Hrvatskoj je biotehnološki sektor vrlo slabo razvijen sa svega nekoliko tvrtki koje uspješno konkuriraju vani", zaključuje Lauc.

Komentirajte prvi

New Report

Close