Smart Industry
Istraživanje Eurostata

Tek svaki pet Hrvat radi na digitalnom uređaju, prosjek EU je oko 30% zaposlenih

Korištenje digitalnih uređaja na radnom mjestu raste s razinom obrazovanja.

Borivoje Dokler
11. srpanj 2023. u 21:00
Treba razraditi postupno uvođenje AI u poslovanje/Shutterstock

Prošle godine gotovo 30 posto zaposlenih u Europskoj uniji u dobi od 15 do 74 godine izjavilo je da koristi digitalne uređaje tijekom cijelog ili većeg dijela radnog vremena. Gledano po spolu, digitalne uređaje više su rabile žene nego muškarci.

Najviše su ih koristili u dobi od 30 do 44 godine (36 posto zaposlenih žena naspram 29 posto muškaraca), a zatim postotak pada u dobu od 45 do 59 godina (31 posto žene, 23 posto muškarci) i od 60-74 godine (24 posto žene, 19 posto muškarci).

Među zemljama EU najviše stope za osobe u dobi od 15 do 74 godine zabilježene su u Luksemburgu (47 posto zaposlenih) te Nizozemskoj i Švedskoj (obje 41 posto).

S druge strane, najniže stope zabilježene su u Rumunjskoj, Bugarskoj i Grčkoj (sve 12 posto). Hrvatska je bila na 20,2 posto, što je iznad najnižih, ali još uvijek dosta ispod prosjeka EU koji iznosi 28,5 posto.

Udio zaposlenih osoba koje koriste digitalne uređaje tijekom cijelog ili većine radnog vremena u EU raste s razinom njihovog obrazovanja, bez obzira na spol.

Među osobama s niskom razinom obrazovanja žene su imale veće udjele od muškaraca; 10 posto žena s niskim obrazovanjem provelo je cijelo ili većinu svog radnog vremena koristeći digitalne uređaje, naspram 8 posto muškaraca.

Slična je situacija i kod srednjoškolskog obrazovanja; 28 posto žena naspram 16 posto muškaraca. Trend se mijenja kod osoba s visokim stupnjem obrazovanja, gdje žene bilježe udio od 44 posto, a muškarci 47 posto.

New Report

Close