Svjetlo oblikuje identitet grada i može utjecati na kvalitetu života

Autor: Marta Duić , 10. listopad 2016. u 22:00
Bogdan Balaci, komercijalni voditelj Philips Lightinga za sjeveroistočnu Europu

Svjetiljke mogu držati semafore, kamere i razne senzore, a njihovim upravljanjem iz jedne kontrolne ploče osigurava se veća učinkovitost u upravljanju gradom.

Danas smo suočeni s digitalnom revolucijom, koja utječe na sva poslovna područja, ali i na ponašanje potrošača i način na koji svi mi, kao pojedinci, gradimo odnose prema organizacijama koje utječu na naš svakodnevni život – uključujući i grad u kojem živimo. Danas, 54 posto svjetske populacije živi u gradovima, procjenjuje se da će ta brojka doći do 66 posto do 2050. godine. Ipak, danas je najvažnije da gradovi troše 78 posto svjetske energije, podupiru rast ekoloških, gospodarskih i socijalnih izazova unutar njih.

U tom kontekstu, gradovi koji vide priliku i postanu izvor rješenja i inovacija žele napraviti prijelaz i postati 'pametni gradovi'. Građani tih gradova očekuju interakciju s pametnim gradom, bolje razvijen dijalog s vlastima i dugoročni održiv plan za daljnji razvoj. S druge strane, gradonačelnici i lokalne vlasti, moraju utvrditi uštede, pretvarajući pritom grad u mjesto koje je sigurnije, čišće, svjetlije i dinamičnije – grad s kojim se ljudi mogu identificirati. Diljem svijeta, kontinuirani rast gradskog okoliša usmjeren je na razvoj sustava rasvjete. U Philips Lightingu vjeruju da rasvjeta donosi više od osvjetljenja te da javna rasvjeta igra ključnu ulogu, služeći kao okosnica za inovativnu infrastrukturu.

"Kao sljedeći korak u evoluciji tržišta rasvjete, oslanjamo se na usklađivanje s međunarodnim trendovima u području integracije sustava rasvjete s IT-om i telekomunikacijskim mrežama. Pojam 'zajedničke infrastrukture' otvara nove mogućnosti za suradnju i provedbu Smart City projekata. Svjetiljke mogu držati semafore, video kamere i razne senzore, a svom tom opremom može se učinkovito upravljati iz jedne kontrolne ploče, čime se osigurava povećana učinkovitost i djelotvornost u upravljanju gradom", pojasnio je Bogdan Balaci, komercijalni voditelj Philips Lightinga za sjeveroistočnu Europu. U skladu s time u Philipsu vjeruju da pametan grad mora stvoriti otvorenu, inteligentnu mrežu resursa sa središnjim i sveobuhvatnim upravljanjem putem integrirane softverske platforme i aplikacija. Kako kaže Balaci, Hrvatska je jedna od europskih zemalja koja promiče održivi gospodarski razvoj gradova korištenjem digitalne tehnologije koja omogućuje veću kvalitetu života, operativnu produktivnost i poboljšanje javnih usluga. Balaci ističe da gradski dužnosnici prepoznaju potrebu za povećanjem učinkovitosti te svoje gradove transformiraju pomoću moderne infrastrukture i inovativnih tehnologija.

"Na regionalnoj razini, evolucija na tržištu rasvjete je olakšana zbog nekoliko velikih promjena koje su se dogodile u posljednje vrijeme, a prva i najvažnija je prijelaz iz konvencionalne rasvjete na rasvjetu koja se temelji na LED tehnologiji. LED tehnologija donijela je nove mogućnosti korištenja svjetla i drago nam je vidjeti da su gotovo sve nove investicije i renoviranja danas uzela u obzir LED tehnologiju, umjesto konvencionalne rasvjete. Ne treba zaboraviti da rasvjeta čini 19 posto od ukupne potrošnje energije i da se prelaskom na LED tehnologiju potrošnja može smanjiti za najmanje 8 posto na globalnoj razini. S obzirom na to da smo u digitalnom dobu, LED revolucija dolazi 'u pratnji' s pametnim tehnologijama kontrole rasvjete pod okriljem IOT (Internet of Things) s potencijalnim uštedama energije i povećanjem učinkovitosti˝, smatra Balaci. Za javnu rasvjetu Philips Lighting LED rasvjeta donosi uštedu energije od gotovo 50 posto. Ako govorimo o prijelazu na pametna rješenja rasvjete, uključujući sustave kontrole, ušteda će doseći brojku od 70-80 posto, a troškovi održavanja mogu se smanjiti za najmanje 20 posto, ističu u Philipsu Lightingu.

"Potičemo predstavnike javne nabave da to uzmu u obzir kada se odluče na modernizaciju infrastrukture i na pametne projekte, umjesto da se fokusiraju na najnižu cijenu na tržištu jer je važniji ukupni trošak vlasništva i vijek trajanja projekta", poručuje Balaci. Philips Lighting podržava gradove diljem svijeta u njihovom procesu pretvorbe u pametne gradove. Balaci objašnjava kako su upravo iz tog razloga i razvili CityTouch, povezani sustav upravljanja javnom rasvjetom. Philipsov CityTouch koristi najnoviju tehnologiju, a njihov softver se isporučuje kao usluga putem Interneta, stoga ga je lako integrirati i ažurirati.

"Prilikom odabira CityTouch, znate u stvarnom vremenu na koji se način koriste javnih svjetla, možete ih isključiti kad god je to potrebno te organizirati popravak na temelju dobivenih podataka. Možete postaviti raspored i prigušiti osvjetljenje na zahtjev i, što je najvažnije, možete pristupiti analitici koja vam je potrebna kako bi donijeli bolje i brže odluke. CityTouch sustav upravljanja rasvjetom integrira priključene uređaje i ima intuitivan softver i specijalizirane usluge koje transformiraju gradsku rasvjetu. Krajnji rezultat je isti – grad je sigurniji, dinamičiji, dobro vođen i učinkovitiji", tvrdi Balaci. Budući da je riječ o otvorenom sustavu, CityTouch se spaja na sve gradske rasvjete, neovisno od proizvođača ili tipu svjetiljke.

Balaci objašnjava kako su oni time osigurali fleksibilnost potrebama svakog pojedinog grada, bilo da je riječ o novim ili moderniziranim instalacijama. Kako bi se osigurao jednostavan prijelaz na taj tip rasvjete, Philips je razvio specijalizirane usluge sustava, pokrivajući pritom podatke, integraciju i upravljanje imovinom. "Svjetlo definitivno oblikuje identitet grada. Primjerice, Pula je kao mediteranski grad poznata po svom brodogradilištu Uljanik, jednom od najstarijih u svijetu. Novo veliko svjetlosno rješenje koja je pružio Philips Lighting u 2014. stvara dinamiku u noćnom krajoliku. Ovaj spoj tehnologije i povijesti slavi generaciju radnika koji su predstavljali srce grada u tom brodogradilištu. Upravo to i jest dio vizije Philips Lightninga koji pruža visoko kvalitetno, pouzdano osvjetljenje i koja služi kao put za informacije i usluge kako bi isporučili izvanrednu vrijednost izvan osvjetljenja putem povezane rasvjete", poručuje Balaci. 

Komentirajte prvi

New Report

Close