Svemirski projekti dobrodošli na natječaj od 770 milijuna kuna

Autor: Bernard Ivezić , 08. listopad 2019. u 09:00
Slobodan Danko Bosanac, čelnik udruge A3 i pokretač konferencije/Goran Stanzl/PIXSELL

Prva konferencija o svemirskim tehnologijama u Hrvatskoj okupila na IRB-u partnere od Izraela do Češke.

Svemirski projekti dobrodošli su na budućem, drugom natječaju za sufinanciranje istraživanja i razvoj (IRI 2), mogu se prijaviti i natjecati se za 770 milijuna kuna. Objavio je to u petak  na prvoj konferenciji o svemirskim tehnologijama i poslovanju u Hrvatskoj, Adria Space Conferenceu 2019, državni tajnik Ministarstva gospodarstva Mario Antonić. Dodao je da će Vlada pronaći i dodatna sredstva za takve projekte, posebno ako promiču suradnju između gospodarstva i akademskog i istraživačkog sektora.

"Hrvatska je nedavno postala članica Europske svemirske agencije (ESA), pridružila se CERN-u te i u pogledu svemirskih istraživanja i poslovanja želimo da se u Hrvatskoj uspostavi inovacijski ekosustav", kaže Antonić. David Smith, ravnatelj Instituta Ruđer Bošković (IRB) na kojem se održava konferencija istaknuo je da je svemir prilika za razvoj ne samo velikih država i organizacija već i onih manjih. 

"Važno je da se već danas pozicioniramo na tom novom području, kao i da prepoznamo projekte koji već danas imaju potencijal, poput IRB-ovog projekta praćenja morskog okoliša a čiji se podaci mogu koristiti za kalibriranje satelitskih podataka", kaže Smith. U Hrvatskoj je lani osnovana udruga Adriatic Aerospace Association (A3), koja okuplja tvrtke i znanstvenu i istraživačku zajednicu zainteresiranu za razvoj svemirskih projekata. Najpoznatija tvrtka članica udruge je Amphinicy Technologies iz Zagreba, čiji softver za preuzimanje podataka sa satelita Blink to radi 20 puta brže od rješenja koje ima Nasa.

Međutim, među partnerima udruge su još IRB, zatim Prometni fakultet, PMF iz Zagreba, Institut za fiziku, Algebra, FERIT i drugi.  Slobodan Bosanac, predsjednik udruge A3 i pokretač Adria Space Conferencea kaže da je osvajanje svemira zadaća cijeloga čovječanstva. "To je zadaća koja se može ostvariti kroz suradnju malih država, a ne njihovu konkurenciju i zato smo u Hrvatsku pozvali i kolege iz Izraelske svemirske agencije kao i agencija i potencijalnih partnera iz Njemačke, Češke, Austrije, Slovenije i Crne Gore", kaže Bosanac.

Sanja Damjanović, ministrica znanosti Crne Gore pozvala je zemlje jadranske regije da zajednički uspostave lokalni projekt svemirskih istraživanja. Cilj je izgradnja centra za biomedicinska istraživanja koji bi kombinirao liječenje raka i istraživanje utjecaja svemira na zdravlje. "Slično su izgradile Njemačka, Austrija i Italija, ali nisu stavile naglasak na istraživanja, a nama u regiji baš to treba da bismo zadržali talente i priključili se istraživanju svemira", ističe Damjanović.

Komentirajte prvi

New Report

Close