Sustav koji je osmislio hrvatski King ICT čuvat će NATO od cyber napada

Autor: Darko Bičak , 03. veljača 2022. u 22:01
Foto: Dušan Mirković / Pixsell

Zagrebačka tvrtka isporučila Agenciji za komunikacije i informacije napredno rješenje za 7,8 milijuna kuna.

Iako hrvatska obrambena industrija ima relativno skromne dosege isporuka naručiteljima unutar NATO saveza, IT sektor je već niz godina snažno uključen u niz projekata i natječaja Sjevernoatlantskog saveza, a najnoviji primjer je ugovor King ICT-a. Naime, ova hrvatska tvrtka isporučila je i implementirala NATO-ovoj Agenciji za komunikacije i informacije (Communications and Information Agency – NCI) napredno rješenje iz područja cyber sigurnosti s cjelokupnom IT infrastrukturom, vrijedno 7,8 milijuna eura.

Najveći projekt do sada

Kako su izvijestili iz King ICT-a, tvrtka je isporučila svoj najveći međunarodni projekt do sada u području cyber sigurnosti i to u punom opsegu, unutar budžeta i prije roka. “SIEM (Security Information and Event Management) rješenje ključan je sustav za uspješniju obranu od kibernetičkih napada i koristit će se u sklopu usluga koje NCI isporučuje NATO savezu. Na projektu je radilo više od 40 stručnjaka, a uključivao je isporuku i implementaciju naprednog SIEM rješenja iz područja cyber sigurnosti s kompletnom najsuvremenijom IT infrastrukturom. Kao i svi veliki NATO-ovi projekti i ovaj je zahtijevao vrlo visoku razinu ekspertize i angažmana u područjima kao što su vođenje projekta, implementacija te upravljanje svim aspektima kvalitete, logistike, podrške, zahtjevnog testiranja te prijenosa znanja”, navode iz King ICT-a.

Dodaju da je SIEM područje računalne sigurnosti, gdje softverski proizvodi i usluge kombiniraju upravljanje sigurnosnim informacijama i upravljanje sigurnosnim događajima. Oni pružaju analizu sigurnosnih upozorenja koja generiraju aplikacije i mrežni hardver i to u realnom vremenu. NCI u svojoj objavi ističe kako će isporučeni SIEM sustav značajno podići sigurnosnu razinu organizacije te doprinijeti zaštiti kritičnih podataka i komunikacijskog sustava.

Iznimno uspješna godina

Iz zagrebačke IT tvrtke ističu da im je prošla pandemijska godina bila iznimno uspješna te da očekuju rast prihoda veći od 10 posto nego u godini prije kada im je prihod iznosio 636 milijuna kuna, a što bi ih moglo približiti rezultatima iz rekordne 2018. kad su uprihodili 817 milijuna kuna. “Poslovni fokus ostao je na potpunoj digitalizaciji ključnih korisničkih poslovnih procesa kroz isporuke vlastitih rješenja i profesionalnih servisa na najmodernijim tehnološkim platformama globalnih proizvođača. Lokalno smo prisutni na tržištu zemalja Beneluxa i jačamo pozicije na regionalnom tržištu. Povećali smo kapacitete i sposobnosti pružanja usluga u XaaS poslovnom modelu i broj servisa na vlastitim platformama koje nudimo tržištu”, navode u King ICT-u.

Komentirajte prvi

New Report

Close