Studenti biotehnologije žele proizvoditi ‘personaliziranu’ prirodnu kozmetiku

Autor: Antonija Alar , 01. listopad 2015. u 22:00
Marina Ožbolt i Edi Zucca mnogo vremena provode u laboratoriju

Studenti žele obogatiti tržište potpuno prirodnom kozmetikom, koja ne šteti ljudima niti okolišu, a koja zadovoljava potrebe korisnika.

Studenti biotehnološkog fakulteta u Rijeci, Marina Ožbolt i Edi Zucce, pokrenuli su projekt '100% pRirodno', s kojim su se prijavili na natječaj Poslovnog dnevnika 'Hrvatska pamet Hrvatskoj'.

Projektom žele informirati javnost o alternativnim mogućnostima njege i higijene prirodnim putem. Već iz samog naziva projekta, može se zaključiti da sve sirovine potječu iz prirode, uz minimalnu industrijsku preradu. Njihovi proizvodi ne sadržavaju nikakve sintetičke dodatke, konzervanse, bojila i mirise. Trenutno izrađuju prirodne sapune, kreme i balzame za usne, a do kraja ove godine planiraju proširiti liniju proizvoda. Ideja za projekt, nastala je prije skoro dvije godine i to primarno iz želje da se prirodna kozmetika približi javnosti te kako bi se učinkovitije zaštitilo ljudsko zdravlje, ali i sam okoliš. "Kolegice s fakulteta su na Danima otvorenih vrata Odjela za biotehnologiju, u sklopu Festivala znanosti, imale kratku radionicu prirodne kozmetike. U tome smo prepoznali potencijal i odlučili pokrenuti ovaj projekt", komentirali su Marina i Edi. Njegova realizacija počela je početkom ove godine.

U prvom semestru bavili su se pisanjem projektnih prijedloga, istraživanjem sirovina te osmišljavanjem formulacija, a tijekom drugog semestra počeli su s izradom kozmetike. Kažu kako ovaj projekt daje studentima priliku za samostalan rad u laboratoriju, jer se tako nauče koristiti raznim laboratorijskim tehnikama i metodama. Također žele potaknuti mlade ljude da budu odvažni i maštoviti te da spoznaju važnost cjeloživotnog usavršavanja. "Na taj način se jača konkurentnost mladih ljudi, a samim time i njihovo brže i učinkovitije zapošljavanje. Za sve navedeno, potrebno je i raditi na usavršavanju komunikacijskih i prezentacijskih vještina što je također jedan od ciljeva ovog projekta", potvrdili su Marina i Edi.

Njihova je želja obogatiti tržište potpuno prirodnom kozmetikom, koja ne šteti ljudima i okolišu, a koja zadovoljava različite potrebe korisnika. Cilj je projekta razviti svijest javnosti o blagodatima i važnosti prirodne kozmetike, te o njezinoj prednostima nad onom sintetskom. Kako bi upoznali ljude s time, planiraju organizirati razne radionice, kako za osnovnoškolce i srednjoškolce tako i za studente i ostatak građanstva. Budući da je u zadnje vrijeme prirodna kozmetika sve popularnija, tako je i njihova konkurencija sve veća. Međutim, većina njihovih konkurenata nalazi se na području Zagreba. No, oni se ne boje konkurencije jer je njihova prednost ta što kupcima nude mogućnost narudžbe 'personalizirane' kozmetike, u potpunosti prilagođene njihovim potrebama i željama, odnosno prilagođenu njihovom tipu kože.

"Ukoliko kod kupaca postoji alergija na određeni sastojak, uvijek ćemo pronaći prikladnu zamjenu za njega i osigurati da zbog toga ne dolazi do smanjenja kvalitete proizvoda", istaknuli su Marina i Edi. Još jedna prednost pred konkurencijom je kažu, to što su njihove cijene puno pristupačnije kupcima. Proizvode pripremaju neposredno prije odlaska na sajmove ili prilikom nekog drugog predstavljanja javnosti. Kada kupci naručuju direktno od njih, mogu biti sigurni da će u što kraćem roku dobiti u potpunosti svjež proizvod.

"Također, proizvodi naših konkurenata imaju vrlo kompleksne sastave, što povećava mogućnost za javljanje alergijskog odgovora kod korisnika. Mi težimo što većoj jednostavnosti u sastavu naših proizvoda, prilikom toga zadržavajući kvalitetu na vrlo visokom nivou", izjavili su Marina i Edi. Ambiciozni studenti Edi Zucca i Marina Ožbolt, osim što zajedno sudjeluju na projektu '100% pRirodno', sudjelovali su i na Festivalu Znanosti te su aktivni članovi Udruge studenata biotehnologije Sveučilišta u Rijeci. Oboje već imaju prvostupničku diplomu, a trenutno su na završnoj godini diplomskog studija 'Biotehnologija u medicini' na Odjelu za biotehnologiju Sveučilišta u Rijeci. 

Komentirajte prvi

New Report

Close