Stižu digitalni novčanici na razini Europske unije, evo kako će se koristiti

Autor: Poslovni.hr , 02. lipanj 2021. u 10:49
Foto: Marin Tironi/PIXSELL

Digitalni novčanik će kao aplikacija biti dostupan za korištenje kroz digitalni ID svakog korisnika

Digitalni novčanici (e-novčanici) najčešće dolaze u obliku aplikacija koje predstavljaju alate za online plaćanje i pomoću njih se spremaju virtualne verzije debitnih i kreditnih kartica, što na kraju nošenje bankovnih kartica u fizičkom obliku čini potpuno nepotrebnim.

Europska unija se zbog zahtjeva država članica za pronalaskom sigurnijeg načina za pristup privatnim i javnim online servisima odlučila na predstavljanje digitalnog novčanika koji bi mogao biti i mnogo više od samog sredstva za online plaćanje, piše PC chip.

Građanima unutar granica EU-a omogućit će se korištenje aplikacije kojoj će pristup biti omogućen putem digitalnog ID-ja. Digitalni novčanik služio bi za spremanje podataka o uplatama, korisničkim lozinkama ili plaćanjima, a čak bi mogao imati fukciju osobnog sefa jer bi se u njega mogli smještati i službeni dokumenti. Poslužio bi kao aplikacija pomoću koje će stanovnicima svih 27 država članica  biti dostupno spajanje na službene web stranice i korištenje usluga lokalnih vlada.

EU zakonodavstvo je prema novim odredbama (eIDAS Regulation) uredilo pitanje elektroničkih identifikacija i uspostavilo mehanizme pomoću kojih je moguća njihova prekogranična kontrola. Na taj način fizičke i pravne osobe mogu slobodno i pod definiranim pravilima dijeliti svoje identifikacijske podatke u elektroničkom obliku.

Digitalni novčanik će kao aplikacija biti dostupan za korištenje kroz digitalni ID svakog korisnika, a sama autentifikacija prije korištenja bi se, prema najavama, trebala provoditi pomoću metoda kao što su provjera otiska prsta, skeniranje mrežnice i mnoge ostale.

Komentirajte prvi

New Report

Close