Srpska platforma za odlično plaćene poslove već se dobro ‘primila’ u Hrvatskoj

Autor: Lucija Špiljak , 21. listopad 2021. u 06:23
Tim Jobertyja koji vodi direktor i suosnivač platforme Nikola Mijailović /PD

‘Odlučili smo se za tržište Hrvatske jer su okolnosti dosta slične kao u Srbiji, u smislu veličine, potreba ciljne grupe i problema’, ističu.

U Hrvatsku je stigao Joberty, srpska platforma za zapošljavanje i dijeljenje iskustava zaposlenih u IT industriji čiji je cilj povezati IT profesionalce koji traže posao s tehnološkim kompanijama koje šire svoje timove. Nakon nešto više od mjesec dana rada s prvim test korisnicima u Hrvatskoj, već imaju oko 500 registriranih developera i 1000 dojmova za 150 IT tvrtki.

“Odlučili smo se za tržište Hrvatske jer su okolnosti dosta slične kao u Srbiji, u smislu veličine, potreba ciljne grupe i problema transparentnosti s kojima se IT zajednica susreće. Uskoro završavamo fazu testiranja i rada s prvim korisnicima, tako da se u narednim danima očekuje službeno lansiranje platforme u Hrvatskoj.

Naša misija je povećati transparentnost zapošljavanja u IT zajednici i pomoći IT profesionalcima u donošenju boljih karijernih odluka. Cilj nam je osnažiti pretragu i pronalazak poslova u IT sektoru. Prve reakcije developera su odlične, što pokazuje da smo dobro adresirali potrebe IT zajednice.

Najčešći feedback je da na jednom mjestu imaju sve ključne informacije koje su im važne u procesu odabira IT poslodavaca. To podrazumijeva dojmove sadašnjih i bivših zaposlenika u vezi s projektima, tehnologijama, timom, kulturom, mogućnostima napredovanja, plaćama i benefitima”, pojašnjava Nikola Mijailović, direktor i suosnivač platforme.

Prije dvije godine krenuli su s radom u Srbiji i ubrzo postali vodeća specijalizirana platforma za zapošljavanje s 30.000 registriranih IT profesionalaca, 600 IT kompanija koje koriste njihove usluge i oko 150.000 mjesečnih posjeta.

Tvrtke shvaćaju

Uskoro u Zagrebu otvaraju i ured, no bit će, kao i dosad, remote friendly tvrtka. Plan je u prvim mjesecima okupiti manji tim od pet članova koji će biti podrška klijentima i korisnicima, a daljnje širenje organizacije će, kaže Mijailović, ovisiti o ostvarenim rezultatima.

U Zagrebu trenutačno šire Account Management tim u Zagrebu. U potrazi su za Business Development Managerom, a uskoro dakle planiraju zapošljavanja i u Marketing i Customer Care timu.

“Prije nekoliko mjeseci smo u sklopu istraživanja tržišta obavili razgovore s desetak IT tvrtki iz Hrvatske, a već tada smo uvidjeli visoku razinu zainteresiranosti.

Tvrtke očigledno shvaćaju značaj Employer Brandinga i pozicioniranja na specijaliziranim IT platformama kao što je Joberty, tako da očekujemo da se u relativno kratkom roku pozicioniramo u okviru IT zajednice”, ističe direktor.

Na jednom mjestu sve ključne informacije važne u procesu odabira IT /PD

U ranoj fazi razvoja tvrtka je osigurala investiciju od 350.000 dolara (oko 2,2 milijuna kuna) od poslovnih anđela iz fonda Kroog Ventures koji prati europske tech startupe. Uz ovu investiciju Joberty trenutno na tržištu vrijedi 3,3 milijuna dolara.

“Investicija fonda Kroog Ventures koristit će se za otvaranje novih tržišta, dodatni razvoj proizvoda, kao i marketinške i prodajne aktivnosti. Nakon dvije godine rada u Srbiji i dodatnih istraživanja koje smo provodili, stekli smo jasnu sliku u kojem se pravcu trebamo razvijati.

Krajnji cilj je da u budućnosti imamo jedan globalni proizvod na svim tržištima, koji može lako skalirati i zadovoljiti potrebe 25 milijuna developera u svijetu”, navodi Mijailović, dodajući kako do prve polovice 2022. godine planiraju nove investicije.

Pored Hrvatske i Srbije trenutačno im je glavni fokus na lansiranju platforme u Kaliforniji, a sredinom sljedeće godine očekuju otvaranje novih tržišta u regiji i Europi.

“Kalifornija je najveći tehnološki hub na svijetu s više od 600.000 developera, od čega je skoro polovica u Silicijskoj dolini. Tržište je jako zahtjevno, a ukupni godišnji prihodi koji se ostvaruju od IT oglasa za posao veći su od 250 milijuna dolara.

Zbog svega navedenog, za nas je jako važno detaljno istestirati koncept proizvoda i hipoteze, prije nego što službeno pokrenemo operacije na tržištu. Ovisno o prvim rezultatima u Kaliforniji dosta će zavisiti strategija daljnjeg širenja poslovanja”, kaže direktor.

Ubrzani razvoj scene u regiji

Osvrnuo se i na regionalnu IT scenu koja se ubrzano razvija i prati globalne trendove. Mijailović smatra da je pandemija koronavirusa pozitivno utjecala na razvoj IT ekosustava, najviše zbog ubrzane digitalizacije tradicionalnih industrija.

“Većina tvrtki je i dalje okrenuta prema outsourcingu za inozemne klijente, ali raste broj proizvodno orijentiranih tvrtki. U posljednjih par godina imamo nekoliko novih jednoroga i sve je više ozbiljnih investicija u regionalne startupove. Raste potražnja za senior softver inženjerima, što prati rast zarada i sve atraktivnije benefite koje osiguravaju IT tvrtke”, zaključuje Nikola Mijailović.

Komentirajte prvi

New Report

Close