Splitski inženjer lansirao igre koje liječe anksioznost i depresiju

Autor: Poslovni.hr , 08. listopad 2018. u 13:12
FOTO: GettyImages

Istom metodom se koriste astronauti i piloti aviona F1.

Splitski inženjer Marin Maletić koji je u emisiji RTL Direkt predstavio neurofeedback terapiju kojom se vježba mozak s ciljem smanjivanja frekvencije koje nas ometaju u obavljanju zadatka, lansirao je videoigre koje liječe poremećaj pažnje, autizam, anksioznost i depresiju.

Magistar znanosti iz područja elektromotornih pogona, koji je jednu relativno staru metodu liječenja neurofeedback najprije isprobao na sebi, pa na svome djetetu, osnovao tvrtku "Umo neuroscience".

Trenutno u Umo igraonicama u Zagrebu i Dubrovniku rade neurofeedback treninge s djecom s poteškoćama povezanim s pažnjom, hiperaktivnošću i impulzivnošću, slabom samoregulacijom, djecom s poremećajem iz spektra autizma, ali sve više i s djecom koja nemaju takvih poteškoća, ali žele poboljšati svoju izvedbu, bilo da se radi o sportu, glazbi ili akademskom uspjehu.

"Naši rezultati rada s djecom s poteškoćama pokazuju značajna poboljšanja koja su vidljiva u promjenama u ponašanju djeteta, kao i u samim EEG snimanjima. Najčešća poboljšanja koja djeca i roditelji izvještavaju odnose se na bolju koncentraciju i zadržavanje pažnje kod pisanja zadaće, u nastavi i svakodnevnim aktivnostima, smanjenje hiperaktivnosti i impulzivnosti, poboljšanja samoregulacije. Kod djece s poremećajem iz spektra autizma dolazi do poboljšanja općeg funkcioniranja, boljeg razumijevanja okoline, kao i boljeg učenja od drugih, što posljedično dovodi do razvoja socijalizacije i govora.

Dobri rezultati postižu se i kod anksioznosti i depresije, u smislu boljeg razumijevanja svojih osjećaja i nošenja sa stresnim situacijama. Vrlo se često ovi problemi javljaju u adolescentnoj dobi, osobito ako postoje određene poteškoće koje ranije nisu prepoznate. Neurofeedback se pokazao uspješnim i kod teškoća čitanja, osobito ako se radi o blažem obliku teškoće, poboljšavaju se glasovna analiza i sinteza, a čitanje postaje tečnije", kazao je Marin za Slobodnu Dalmaciju.

Skupa tehnologija i komplicirana provedba u početku je prednosti neurofeedbacka davala samo najbogatijim sustavima, F1 timovima i bogatijim sportskim kolektivima. Pojeftinjenje tehnologije, ali i širenje baze znanstvenih potvrda metode omogućilo je da se neurofeedback zadnjih petnaestak godina počeo koristiti i u zdravstvene svrhe.

Komentirajte prvi

New Report

Close