SpaceX danas prvi put šalje ljude u svemir: Evo gdje to možete gledati uživo

Autor: Poslovni.hr , 27. svibanj 2020. u 14:00
Foto: Reuters

Testni piloti letjelice Crew Dragon u sklopu misije Demo-2 bit će astronauti Bob Behnken i Doug Hurley.

Prvo polijetanje u svemir s američkog tla od 2011. godine moguće je izravno pratiti putem čak šest kanala, piše tportal.

U srijedu, 27. svibnja, u 22:33 po srednjoeuropskom vremenu – osamnaest godina nakon što ju je Elon Musk pokrenuo – tvrtka SpaceX trebala bi po prvi put lansirati ljudsku posadu u orbitu oko Zemlje.

Pođe li sve po planu, ta će misija ujedno značiti kako američka svemirska agencija NASA ponovno može slati astronaute u svemir do Međunarodne svemirske postaje s područja Sjedinjenih Država. Od zadnjeg leta space shuttlea u srpnju 2011. godine za to su koristili ruske letjelice i uzletišta.

Testni piloti letjelice Crew Dragon u sklopu misije Demo-2 bit će astronauti Bob Behnken i Doug Hurley. Obojica su već letjela u space shuttleu.

Demo-2 će se u svemir otisnuti s uzletišta 39A Kennedy Space Centera u Cape Canaveralu u američkoj saveznoj državi Floridi. Moguće je kako će oluje u tom dijelu svijeta odgoditi lansiranje. Zasad su izgledi za polazak u skladu s planom procjenjeni na 60 posto.

Raketa i letjelica s Behnkenom i Hurleyjem imat će tek nekoliko sekundi za polijetanje i hvatanje pravog smjera do Međunarodne svemirske postaje. Idući termini predviđeni su u 21:22 u subotu ili 21 sat u nedjelju.

Želite li gledati prijenos polijetanja uživo, evo jednog kanala gdje možete to učiniti.

NASA TV

NASA TV ponudit će prijenos uživo s uzletišta koji će početi u 18 sati po srednjoeuropskom vremenu i pratiti astronaute kako se parkiraju na Međunarodnu svemirsku postaju te pridružuju njenoj posadi.

Komentirajte prvi

New Report

Close