Dobiva li Hrvatska i trećeg jednoroga? Sofascore u nogometnoj analitici korak ispred Applea

Autor: Tanja Ivančić , 11. lipanj 2024. u 07:08
Ivan Bešlić, Branimir Karačić i Zlatko Hrkać koncept su predstavili na Sofascore Networking Dayu u sklopu Sunset Sport Media Festivalu u Zadru/Lucky Me

Novi iskorak globalno uspješne hrvatske aplikacije, potencijalnog trećeg jednoroga.

Hrvatska sportska aplikacija u vlasništvu Zlatka Hrkaća i Ivana Bešlića, dvojice osnivača i lidera Sofascorea, može se pohvaliti s više od 25 milijuna mjesečnih korisnika, dok je ukupno preuzimanja više od 75 milijuna diljem svijeta. U IT kompaniji s velikim planovima za širenje i rast te više od 120 medijskih partnera trenutačno radi oko 300 zaposlenih.

Brojke ukazuju na iznimnu perspektivu, no direktor strategije Ivan Bešlić govoreći o planovima (ostvare li se, postat će treći hrvatski jednorog) uključuje oprez te naglašava: “Nikada, a postojimo od 2010., nismo prihvaćali status quo, i uvijek gledamo što je sljedeće. Mnogi su brzo narasli i propali. Stoga se neprestano razvijamo i planiramo sljedeće korake”, istaknuo je Bešlić na Sunset Sport Media Festivalu u Zadru.

U priču ušao i Apple

‘Nasreću, napravili su jako lošu aplikaciju i nadam se da neće nastaviti s razvojem u ovom smjeru’, kaže Zlatko Hrkać.

Jednak tretman svima
A sljedeći korak u čiju je realizaciju Sofascore već krenuo jest projekt ‘Field of Dreams’ ili ‘Teren snova’ – ažuriranje nagrade najboljim nogometašima, kao i snažniji fokus na sljedeću generaciju sportaša. Koncept su predstavili na Sofascore Networking Dayu u sklopu festivala koji snažno podupiru kao sponzori i partneri.

“Vjerujemo da možemo stvoriti nešto više za sportaše, klubove i, naravno, korisnike”, kazao je Bešlić, te pojasnio da Sofascore ne čini razliku među sportašima jer push obavijesti jednako šalju kada gol zabije legendarni nogometaš ili kada to učini junior u svojoj ligi.

“Svima dajemo priliku da imaju osobnu stranicu u Sofascore aplikaciji, a neki koji sad tek počinju jednom će biti na vrhu. Sofascore želi podržati njihov cjeloviti put”, ustvrdio je Bešlić predstavljajući viziju tvrtke pozvavši partnere i suradnike da usmjere svoje napore i fokus na nove generacije: “Modrić, Messi ili Ronaldo igraju zadnje utakmice, zabit će još nekoliko profesionalnih golova, i mi ćemo ih pamtiti. Na njihovo mjesto doći će Joško Gvardiol, Haaland ili Mbappé. A kada govorim o pravoj sljedećoj generaciji, to su oni koji tek skupljaju prve profesionalne minute na terenima”.

Vrhunac projekta i onaj vidljivi dio jest dodjela nagrada najboljim nogometašima na temelju podataka. “Nagrada za najbolje igrače, temeljena na ocjenama tijekom sezone, naš je novoažurirani proizvod i s njim imamo dugoročne planove. Cilj je da jednom okupimo sve najbolje i održimo pravu, fizičku, ceremoniju dodjele u Hrvatskoj”, kazao je Zlatko Hrkać.

Nagrada postoji već četiri godine, no Sofascore je sada, u 5. sezoni odlučio dodatni ulagati u ideju i proizvod. “Kad smo počeli objavljivati ​​nagradu za igrača sezone, dobili smo možda tri adrese igrača koji su željeli dobiti, stvarnu, fizičku nagradu. Pomalo smo dobivali kućne adrese za isporuku, a usto i fotografije igrača na kojima su se njome pohvalili. Sada smo dobili kućne adrese za svakog od više od 50 igrača u sezoni 2023./24. Na što smo doista ponosni”, kazao je Hrkać i prisjetio se početaka tvrtke.

“Jedini cilj u počecima bio je napraviti proizvod i učiniti ga što bližim konkurenciji. Izvana izgleda vrlo jednostavno, samo je trebalo kupiti podatke i prezentirati ih. Ali sa strane razvoja, proizvoda…, puno je teže. Potrošili smo puno sati, istraživanja ne bi li povećali brzinu, smanjili kašnjenje naših obavijesti. Bilo je stvarno izazovno”.

25

milijuna mjesečnih korisnika prebacio je Sofascore

Zanimanje Saudijaca
Kad se radi o klijentima, ali i konkurenciji, upravo tu, pojasnio je Hrkać, leži razlika i prednost Sofe. “Uspjeli smo se odvojiti od konkurencije, jer ostali razvijaju aplikaciju samo za kladioničarstvo. No, mi budućnost vidimo malo drukčije”, istaknuo je te dometnuo: “I Apple, primjerice, ulazi u posao. Nasreću, napravili su jako lošu aplikaciju i nadam se da neće nastaviti s razvojem u ovom smjeru.”

U Sofi su svjesni da su neki od njihovih korisnika zainteresirani za klađenje, no Hrkać kaže: “Nova generacija koja dolazi koristi naš proizvod zbog sporta. Pritom, tu je i niz zemalja koje žele izgraditi bolju percepciju o svojoj zemlji kroz sport, poput Saudijske Arabije. I to je razina na kojoj želimo biti i zadržati se, na kojoj vidimo priliku da napravimo nešto drukčije”, istaknuo je Hrkać.

Objektivnost koju pružaju podaci u sport-tehno algoritmu prigrlili su novinari i influenceri, jer argumentiraju njihove dojmove. Stoga je bilo logično da na temelju upravo te značajke Sofascore rejtinga razvijaju nove projekte poput Sofascore Player of the Season Award (Nagrade za igrača sezone), istaknuto je na konferenciji.

“Mbappéov nevjerojatni driblinzi, Ronaldovi nemogući golovi, De Bruyneove sulude asistencije…, to su izuzetni trenuci koji dugo žive u sjećanju, ali oni drugi promaknu ispod radara. Kako bismo osigurali da nijedan dodir s loptom ne prođe nezapaženo, stvorili smo algoritam koji je postao industrijski standard za procjenu izvrsnosti igrača”, pojasnio je Branimir Karačić, VP of Marketing u Sofi te nastavio: “Sofascore ocjena je broj koji sažima sve statistike o učinku igrača. U rasponu od 3 do 10, na ocjenu utječe više od 100 kategorija podataka.

Svaka kategorija pridonosi ocjeni, bilo pozitivno ili negativno. Među milijunima do sada izračunatih ocjena, najčešća je ona 6,8. Prilično rijedak prizor je savršena desetka. Ne samo da 2 od 3 korisnika donose odluke na temelju SofaScore ocjene, oni također otkrivaju novog igrača ili klub na taj način. Postoje i stvari na koje je ocjena imuna, kao što su prethodne statistike igrača, ozbiljnost meča ili bilo kakav ljudski odnos”, pojasnio je Karačić i nastavio:

“Pokušavali smo vidjeti na koji način možemo iskoristiti sve podatke koje prikupljamo te da izbacimo na tržište nešto što je u potpunosti bazirano na objektivnosti, na svim statistikama koje algoritam daje. Osvježili smo i shemu boja kako bismo još više naglasili sav raspon koji igrač može postići izvedbom na terenu”, izložio je Karačić.

‘Srušimo nogometni ekosustav’
Osim ažuriranja ocjene, u Sofi su postavili glavni cilj: “Želimo narušiti postojeći nogometni ekosustav. Želimo faktor objektivnosti još više staviti u fokus. Ali nismo to htjeli učiniti samo na način hladne statistike, pa smo povrh toga posuli malo emocija. Spoj emocija i racionalnosti uvijek može dati najbolje moguće rezultate”, ispričao je Karačić glavne ideje koncepta Field of Dreams, na kojem su intenzivno radili zadnjih nekoliko mjeseci.

Naziv koncepta je kao podsjetnik na prvi teren iz djetinjstva na kojem se sanja uspjeh. Ali nagrada se dobiva za upornost, jer to element koji će osigurati ocjene tijekom cijele sezone. Tijekom godine osvježen je i dizajn koji je morao biti usko povezan s pričom. Pritom se Sofascore aktivno uključio u obnovu nogometnog igrališta akademije u Brazilu, na čemu se javno videopozivom zahvalio legendarni Zico. Upravo s tog terena su i mali komadići unutar novodizajniranog Sofascore pehara koji će u kolovozu biti odaslani na adrese najboljih u svijetu.

Komentirajte prvi

New Report

Close