Širokopojasna optika uz Rune dopire do najzabačenijih mjesta

Autor: Lucija Špiljak , 24. ožujak 2022. u 22:00
Foto: PD

Napreduje gradnja mreže u dvjema primorskim županijama.

Četiri velike europske banke – Kommunalkredit Austria AG, Norddeutsche Landesbank Girozentrale (Nord LB), EBRD i Erste Group Bank AG – podržale su sa 130 milijuna eura sredstava projekt RUNE u sklopu kojeg se gradi širokopojasna optička mreža u ruralnim područjima Slovenije i dijelovima Hrvatske (Primorsko-goranska i Istarska županija).

Projekt RUNE prvi je i trenutačno jedini prekogranični projekt na razini EU koji povezuje teritorije nekoliko država članica ultrabrzom širokopojasnom optičkom infrastrukturom, koji je dobio sredstva iz privatnog Connecting Europe Broadband Funda (CEBF).

Potonji je većinski vlasnik tvrtke Rune Group S.A., koja posjeduje RUNE Enia (Slovenija) i RUNE Crow (Hrvatska). Početkom prosinca 2019. projekt RUNE dobio je nagradu EU Broadband Award kao najbolji projekt u svojoj kategoriji.

Osigurali još novca

U Sloveniji je namjera pokriti više od 200.000 adresa, a u Hrvatskoj gotovo 150.000. Do danas je u obje zemlje pokriveno ukupno 90.000 adresa. Nakon samo tri mjeseca uspjeli su operatorima usluge omogućiti pristup širokopojasnoj mreži i ostale pogodnosti za više od 1000 korisnika.

”Veoma smo zadovoljni što smo osigurali dodatna financijska sredstva. Naš cilj ostaje isti – izgraditi širokopojasnu optičku infrastrukturu koja će omogućiti pristup internetu u područjima koja su prečesto zanemarena od drugih davatelja usluga. RUNE je dio rješenja za ova područja. Uz potporu CEBF-a, a sad i poslovnih banaka, moći ćemo nastaviti rasti i širiti projekt”, rekao je Stojan Nikolić, direktor tvrtke RUNE Enia d.o.o. i RUNE Crow d.o.o, koji vodi projekt za Sloveniju i Hrvatsku.

Rune korisnicima daje mogućnost neovisnog odabira operatora/pružatelja usluga koji je cijenom i kvalitetom njemu najpovoljniji/PD

Izzet Guney, izvršni direktor tvrtke Cube Infrastructure Managers (CEBF), smatra da će dobivena sredstva omogućiti da projekt RUNE postigne svoj cilj.

”CEBF će podržati tvrtku u promicanju razvoja visokokvalitetnih optičkih mreža koje će omogućiti veću povezanost i građanima i poduzećima diljem Europe”, rekao je Guney.

Izgradnja mreže RUNE u Hrvatskoj odvija se na nekoliko područja. Tamo gdje je već izgrađena između naselja, odnosno primarna mreža, već se gradi i ona prema korisnicima, tj. sekundarna mreža i korisničke veze i povezuju korisnike na mrežu. U nadolazećim tjednima i mjesecima projekt će se nastaviti i na drugim područjima.

60

milijuna eura ukupan iznos za gradnju mreže u Hrvatskoj

Prema brzinama iznad 1 Gbps
RUNE krajnjim korisnicima daje mogućnost neovisnog odabira operatora/pružatelja usluga koji je cijenom i kvalitetom za njega najpovoljniji. Trenutačno je u projektu RUNE korisnicima na raspolaganju šest operatora usluga koji se mogu odabrati za korištenje širokopojasnih usluga (Fibernet, Terrakom, Tehnoline telekom, GT-net, SatCOM i AIRNET).

”Razgovori s ostalim nacionalnim operatorima u punom su jeku i vjerujemo da će oni biti dio RUNE ponuditelja i omogućiti korinicima korištenje njihovih usluga. RUNE je prvi projekt u Europi financiran od CEBF-a, te adresira problem nedostatne širokopojasne infrastrukture u ruralnim područjima korištenjem instrumenata privatnog ulaganja bez javnih nepovratnih sredstava.

Sredstva koja je osigurao CEBF je 30 milijuna eura za svaku pojedinu zemlju, odnosno Hrvatsku i Sloveniju. Ukupni iznos za gradnju širokopojasne mreže u Hrvatskoj iznosi otprilike 60 milijuna eura.

S izgradnjom na područjima koja zasad nisu pokrivena svjetlovodnom infrastrukturom i na kojima drugi operatori ne planiraju graditi navedenu infrastrukturu u sljedeće tri godine, RUNE će pomoći jedinicama lokalne samouprave u dostizanju ciljeva Digitalne agende za Europu 2020, kroz osiguravanje povezivanja na novu svjetlovodnu pristupnu mrežu koja će omogućiti brzine veće od 1 Gbps”, pojašnjavaju.

Komentirajte prvi

New Report

Close