Sigurnost u zračnim lukama budućnosti

Autor: Marta Duić , 04. lipanj 2015. u 22:00
Upravljanje rizicima zahtjevan je zadatak pa treba iskoristiti sve prednosti napredne tehnologije/Fotolia

Osnovni prioritet je sigurnost ljudi pa treba osigurati učinkovit nadzor svih područja i aktivnosti za što brže otkrivanje i spriječavanje prijetnji.

Kako bi funkcionirale u skladu s više uloga koje današnje moderne zračne luke imaju svakodnevno se treba suočavati s sigurnosnim izazovima što uključuje kriterije za sigurnost, zaštitu, komunikaciju i automatizaciju u zgradi. Upravljanje rizicima zahtjevan je zadatak jer se moraju nadzirati brojna različita područja od vanjskih rubova, parkirališta do terminala i drugih putničkih objekata. 

Dostupne tehnologije
Jedini odgovoran izbor je iskoristiti sve prednosti najboljih i najnaprednijih dostupnih tehnologija – poput proizvoda dostupnih u liniji sigurnosnih sustava tvrtke Bosch. Oni su kako kažu iz tvrtke, idealni za zadovoljavanje sigurnosnih, zaštitnih i komunikacijskih zahtjeva u zračnim lukama. Prema statistikama Bosch je implementiran u 145 zračnih luka na globalnoj razini u zadnjih 5 godina. Prisutni su na svim kontinentima, primjerice u zračnoj luci Lien Khuong, zračnoj luci Carrasco,  Vancouveru, Bahrainu, Kairu, Madridu i Ateni, a popis svakim danom postaje sve veći. ˝Danas je potrebna funkcionalnost za zrakoplovno osoblje, usluge kupcima te da zračne luke time mogu poboljšati vlastito poslovanje. Naša ključna prednost je u tome što imamo mogućnost da se novom sustavu lako pristupa i da je Bosch kao tvrtka vrlo pouzdan partner. Međusoban sinergijski učinak također nije zanemariva komponenta˝,ističe Ivan Delić iz Boscha.

Učinkoviti nadzor svih područja
Zračne se luke sastoje od više objekata, točnije objedinjuju sve od parkirališta i terminala, preko trgovačkih centara i čekaonica pa sve do uzletišta.  

 

5posljednjih

godina sustavi tvrtke Bosch implementirani su u 145 zračnih luka širom svijeta

Neovlašteni pristup
Tvrtka Bosch nudi velik broj proizvoda i rješenja za učinkovito upravljanje sigurnošću u zračnim lukama. Ti proizvodi i rješenja omogućuju učinkovit nadzor svih područja i aktivnosti za trenutačno otkrivanje požara, hitnih slučajeva i prijetnji, jasnu objavu obavijesti, otkrivanje potencijalno opasnih pojedinaca. Uz Boschova rješenja i evakuacije su brže i kontrolirane te su objedinjena sva sigurnosna, zaštitna i komunikacijska rješenja u sustavu za upravljanje zgradom za središnji nadzor i kontrolu. Ona također pružaju učinkovitu podršku za sve procese, uključujući granične kontrole i posebne događaje. Uz to ona su u skladu s propisima organizacija kao što je organizacija međunarodnog civilnog zrakoplovstva ICA.

Sustav kontrole pristupa na bazi IP-a iz tvrtke Bosch idealan je za držanje neovlaštenih pojedinaca podalje od ulaska u zabranjena područja. Glavne prednosti koje ističu stručnjaci iz Boscha su da podržava velik broj čitača te integracija s videonadzorom koja omogućuje bilježenje i snimanje događaja. U Boschu ističu da nude rješenje za sve zahtjeve: od upravljačkog sustava za kontrolu pristupa Access Easy Controller, kompletnog sustava dizajniranog za jednostavne i malene primjene, pa sve do posebnog izdanja Access Personal Edition, softverskog paketa koji se upotrebljava u kombinaciji s inteligentnim i modularnim upravljačkim uređajem Access Modular Controller za manje i srednje tvrtke.

Sustavi ozvučenja i evakuacija
Visokokvalitetni sustavi ozvučenja i govorni sustavi za evakuaciju ključni su za rješavanje sigurnosnih i zaštitnih izazova poput evakuacija, lociranje i pozivanje putnika, druge objave te održavanje posebnih događanja uz istodobnu integraciju sa zrakoplovnim bazama podataka i sustavima za upravljanje terminalima. Digitalni sustav ozvučenja Praesideo i zvučni sustav za slučaj nužde iz Boscha prikladni su čak i za veće međunarodne zračne luke. "Jedna od značajki koje poboljšavaju učinkovitost sustava, a time i štede i vrijeme i novac  su tzv. gate agents.

Dodirom jednog gumba, agent može početi proces ukrcavanja pomoću unaprijed snimljenih najava i mogućnosti dodavanja više jezika. Većina ukrcaja danas može se izvršiti samo s jednim ˝gate agentom˝, umjesto različitog osoblja koje radi na tom procesu. Činjenica da možete unaprijed snimiti najava oslobađa ˝gate agenta˝ te se tako on može usredotočiti na svoj osnovni prioritet odnosno pružanje usluga i podrške", objašnjava Dave Parson iz Vancouver Airport Operations Group. 

Konferencijski sustavi
Važan segment za istaknuti je da zbog izravne povezanosti s drugim gradovima i zemljama zračne luke postaju sve popularnija mjesta za konferencije svih vrsta. To uključuje tiskovne konferencije koje se održavaju u zračnim lukama. Digitalni kongresni sustav, Digital Congress Network (DCN) koji Bosch ima u svom portfelju trenutno je vodeće rješenje se održavanje konferencija. Njihov sustav omogućuje prostor za simultane prevoditelje i prevođenje na do 32 jezika odjednom, odabir žičanih ili bežičnih konfiguracija, visoku kvalitetu zvuka te snimanje svih izjava.

Komentirajte prvi

New Report

Close