Siemens otvorio svoja vrata grupi mladih nezaposlenih Zagrepčana

Autor: Poslovni.hr , 08. srpanj 2015. u 13:13
Thinkstock

Pri tome su mladi nezaposleni dobili i odgovore na pitanja poput ima li smisla slati otvorene molbe, zašto je važno konstantno ulagati u svoje znanje ili koliko smisla ima privremeno prihvatiti radno mjesto izvan svoje struke.

Siemens Hrvatska otvorio je u okviru aktivnosti projekta „Želim posao!“ Centra za savjetovanje, edukaciju i osobni razvoj PsihoPLANET svoja vrata grupi mladih nezaposlenih iz grada Zagreba. Tako je svojim mladim posjetiteljima predstavio mogućnosti razvoja karijere u svom koncernu kao i svoj selekcijski proces. Pri tome su mladi nezaposleni dobili i odgovore na pitanja poput ima li smisla slati otvorene molbe, zašto je važno konstantno ulagati u svoje znanje ili koliko smisla ima privremeno prihvatiti radno mjesto izvan svoje struke.

„Kada poslodavac zaposli mladu osobu koja je tek završila srednju školu ili fakultet, nije bitno što nema radnog iskustva. Naravno, poželjno je da je za vrijeme studija radila studentske poslove na kojima je zasigurno stekla nekoliko važnih vještina. Ono što je važno je da ima želju za učenjem, a to pokazuje na način kako brzo uči jer će na početku biti izložena mnogim novim procesima i informacijama. Stoga je izuzetno važno da mladi ulažu u svoje znanje i za vrijeme svoje nezaposlenosti. Primjerice, netko napiše u svom životopisu da zna engleski. Na razgovoru za posao se to lako može testirati jer se razgovor može voditi na engleskom jeziku. Nedopustivo je da u današnje vrijeme kandidat ne zna komunicirati na engleskom jeziku. Na internetu ima mnogo besplatnih načina kako se svoje znanje može konstantno obnavljati.“ poručila je mladima direktorica ljudskih potencijala Siemens Adriatic Regije Marija Felkel.

Projekt želim posao! obuhvaća ciklus besplatnih radionica za mlade nezaposlene i besplatno karijerno savjetovanje na kojemu se među ostalim može poraditi na životopisu i motivacijskom pismu kao i na načinu predstavljanja poslodavcu na razgovoru za posao. Pri tome se polaže velika važnost da savjeti budu konkretni i primjenjivi i da ih dvaju stručnjaci s dugogodišnjim iskustvu rada u privredi, selekciji i sastavljanju životopisa i zamolba, a koji su dodatno educirani iz gestalt psihoterapije.

No kako u današnje vrijeme pronaći posao kada se ne otvara bezbroj radnih mjesta? Poruka mladima je da se po nečemu istaknu iz velikog broja drugih nezaposlenih, primjerice da posjeduju posebne vještine ili da odlično vladaju jednim ili dva strana jezika. Tako se Iva Dadić, junior HR generalist u ljudskim potencijalima Siemensa, koja je tamo i sama tek nedavno počela raditi, nakon nekoliko mjeseci nezaposlenosti odlučila da osobno donese svoju zamolbu u Siemens. „Tijekom studija kojeg sam velikim djelom sama financirala na način da sam radila 8 sati u call centru i nakon toga još pohađala 4 sati predavanja, jako su me zainteresirali ljudski potencijali i pročitala sam mnogo stručne literature na tu temu. Uvjerena sam da mi je upravo to znanje pomoglo prilikom zapošljavanju u Siemensu.“ kaže Iva Dadić.

Komentirajte prvi

New Report

Close