Shift se širi izvan Europe, ‘razotkrivanje’ za mjesec dana

Autor: Josipa Ban , 19. rujan 2022. u 22:00
Foto: DINO STANIN/PIXSELL

Hrvatska sad podsjeća na Izrael i Estoniju u ranoj fazi razvoja startup scene, poručila je Sabina Cerić iz Goldman Sachsa prvog dana developerske konferencije.

U zadarskom je Višnjiku otvoreno 11. izdanje Infobip Shifta. Kako su organizatori i najavljivali, riječ je najvećem izdanja ove developerske konferencije do sada, a stiglo je čak 4000 ljudi iz cijeloga svijeta. Svaki će od njih pronaći nešto za sebe jer bogat program čini čak 60 predavača na šest pozornica.

Uz ovo izdanje dolaze i brojne novosti. Prije svega, nakon što je Infobip kupio Shift 2020., organizatori najavljuju širenje izvan granica Europe.

Također, zahvaljujući Startup Tribeu koji je Infobip pokrenuo kao program potpore startupovima iz Hrvatske i regije, pokrenut je projekt Scale/Croatia, kojem su se pridružili Google i Goldman Sachs.

Sabina Cerić iz Goldman Sachsa/PD

Program je prije svega mentorski, a jedna od vodećih američkih investicijskih banaka putem istog će pomagati domaćim startupovima u onome što ih najviše muči – pronalasku kapitala.

“Hrvatska se nalazi u zanimljivom trenutku te trenutno podsjeća na Izrael i Estoniju u ranoj fazi razvoja startup scene”, rekla je Sabina Cerić iz Goldman Sachsa, na druženju s novinarima.

Lov na kapital
Goldman Sachs (GS) je investicijska banka koja ne ulaže u male kompanije, objasnila je Cerić, no rapidan rast i ugled Infobipa i Rimca, naveo ih je da obrate pozornost na Hrvatsku.

Cerić, inače rođena u BiH, a koja 10 godina radi u Goldman Sachsu, bila je ključna veza Infobipovog programa Startup Tribe s američkom investicijskom bankom. Kroz program Scale/Croatia pak GS će pružati mentoriranje u području financija.

“Hrvatskim je startupovima najpotrebniji kapital, a mi ih možemo s istim povezati. Činjenica je da investitori nisu niti svjesni prilika i potencijala koje pruža hrvatsko tržište”, istaknula je Cerić objasnivši da investitori idu u one zemlje u kojima ima mnogo prilika.

4000

posjetitelja privukla je ovogodišnja Shift konferencija u Zadru

Da ih u Hrvatskoj ima na svjetskoj je financijskoj sceni očigledno još uvijek nepoznata stvar, stoga su programi Startup Tribe i Scale/Croatia, dobar način brendiranja Hrvatske kao zemlje velikog potencijala.

Potencijalne bi investitore pak startupovi mogli dobiti i na Shiftu, jer on je, osim mjesta druženja i komunikacije, i mjesto prilika, odnosno sklapanja potencijalnih poslova. Ivan Burazin, član Uprave Infobipa za developersko iskustvo i osnivač konferencije, napominje pak da je Shift prije svega developerska konferencija te je najveći dio posvećen upravo developerima i najnovijim trendovima.

Osim toga, najavljuje Burazin, sa Shiftom imaju vrlo ambiciozne planove. “Cilj nam je jačati konferenciju u Hrvatskoj i potencijalno gledati druge destinacije na koje bismo se širili”, otkriva. Na pitanje može li se širenje na strana tržišta očekivati sljedeće godine, Burazin odgovara da će kroz otprilike mjesec dana otkriti gdje i kada izlaze.

Manjak kadrova
Okupljene je pozdravio i Izabel Jelenić, suosnivač i tehnički direktor Infobipa. Podsjetio je da je Infobip akvizirao Shift zato što su kompaniju htjeli približiti programerima.

“Situacija je u IT-u takva da na tržištu imamo manjka ljudi, a industrija je u velikom porastu”, rekao je Jelenić. Jelenića smo pitali i za potencijalni izlazak Infobipa na IPO, posebno s obzirom na trenutnu situaciju i pad vrijednosti dionica tehnološkog sektora. Jelenić je pak odgovorio da je

“IPO samo mali kamen u našem rastu. S obzirom na cijelu situaciju sada, kada su evaluacije jako niske, to jednostavno više ne ovisi o nama nego o tržištu i događajima u svijetu”, rekao je Jelenić. Pripreme, kaže, traju, ali s datumima ne želi licitirati.

Komentirajte prvi

New Report

Close