Sedam načina kako možete produljiti život svom mobitelu

Autor: Poslovni.hr , 18. travanj 2022. u 11:18
Foto: Unsplash

Donosimo pregled sedam savjeta i trikova pomoću kojih ćete održati pametni telefon u dobrom stanju i produljiti mu radni vijek.

Uz malo pažnje i redovnog održavanja vaš pametni telefon može potrajati i dulje od uobičajenih dvije do tri godine.

Donosimo pregled sedam savjeta i trikova pomoću kojih ćete održati pametni telefon u dobrom stanju i produljiti mu radni vijek.

1. Nabavite zaštitu

Smartfoni su u pravilu krhki elektronički uređaji, čak i kad dolaze u metalnom kućištu. Lako se može dogoditi oštećenje koje će ih izbaciti iz stroja i papreno koštati kako bi ih se ponovno upogonilo.

Stoga se isplati investirati u maske, futrole, prekrivače za zaslone i druge oblike zaštite, piše tportal.

Birajte maske i futrole koje mogu izdržati padove, udarce i ogrebotine. Izgled pritom nije presudno bitan – ključno je osigurati dovoljnu razinu zaštite.

Što se zaslona tiče, najbolje je nabaviti prekrivač od kaljenog stakla jer je najotporniji na oštećenja.

2. Izbjegavajte puniti pametni telefon preko noći

Punjenje preko noći je praktično, ali time izlažete uređaj riziku prekomjernog punjenja baterije. Većina novijih pametnih telefona ima ugrađenu zaštitu koja prekida dotok električne energije kad baterija dosegne sto posto kapaciteta.

No, ta zaštita može zakazati, a vaša baterija biti izložena stalnom punjenju. Bolje je nadopuniti mobitel prije spavanja pa nastaviti ujutro.

3. Prestanite nadograđivati operativni sustav nakon nekog vremena

Općenito govoreći, operativni sustav pametnog telefona treba uvijek nadograditi na najnovije izdanje koje je dostupno. Tako ćete imati pristup novim sigurnosnim rješenjima i značajkama, kao i nizu poboljšanja postojećih značajki.

Ali, nakon nekoliko godina hardver u vašem smartfonu više neće moći podjednako dobro pratiti povećane zahtjeve softvera. Zbog toga može početi sporije raditi ili imati problema s pojedinim aplikacijama.

Ovaj korak odlažite što je dulje moguće i upotrijebite samo kad više nema drugog izbora.

4. Redovno čistite utore pametnog telefona

Smartfone nosimo svuda sa sobom – na posao, u šetnju, na izlet, u teretanu, na tulum… U tim i sličnim prilikama prašina i druga prljavština može (i gotovo sigurno hoće) završiti u utorima za punjenje, slušalice i tome slično, zbog čega možete imati problema s radom uređaja.

Kako bi ih izbjegli redovno pomno očistite utore u koje se prljavština može zavući. Ne morate to činiti često – jednom u mjesec ili dva je sasvim dovoljno.

5. Redovno isključujte pametni telefon

Poput laptopa i stolnog računala, pametni telefon treba s vremena na vrijeme potpuno isključiti ili barem ponovno pokrenuti. Možete to učiniti dok se spremate na tušitanje, kuhanje ili sličnu aktivnost tijekom koje ga vjerojatno nećete baš trebati.

6. Zaštitite pametni telefon od hakera i zlonamjernog softvera

Smartfoni su razmjerno često metom ucjenjivačkog, špijunskog, oglasnog ili nekog drugog zlonamjernog softvera. Hakere i kibernetičke kriminalce zanimaju vaši podaci kako bi mogli doći do vaših korisničkih računa online.

Stoga je preporučljivo instalirati antivirusnu zaštitu, baš kao i na računalu. No, također zaštitite pametni telefon lozinkom, otiskom prsta, otključavanjem licem ili na neki drugi način.

7. Upravljajte memorijom za pohranu

Povremeno čišćenje fotografija, video zapisa, aplikacija i drugih datoteka može blagotvorno djelovati na rad vašeg pametnog telefona.

U postavkama pogledajte koje aplikacije i medijske datoteke zauzimaju puno prostora pa se riješite onih koje vam više ne trebaju ili ih ne koristite, piše Make Use Of.

Komentirajte prvi

New Report

Close