Alternativa platnim karticama – kako na tržištu osigurati prihvat novim igračima?

Autor: PD VL native tim , 08. lipanj 2020. u 09:27

Sedam IT osmislio je inovativno softversko rješenje koje omogućuje sigurno beskontaktno plaćanje na prodajnim mjestima budućnosti

Beskontaktno plaćanje postaje sve popularnije u Hrvatskoj. To je posebice došlo do izražaja tijekom korona krize, jer ga građani smatraju zdravstveno sigurnim. Najnovije istraživanje Masterindex pokazalo je da 9 od 10 hrvatskih građana plaća beskontaktno, a sve više koriste i mobilno plaćanje. Više od 80% korisnika kartica beskontaktno plaćanje smatra brzim i jednostavnim, a 60% korisnika kartica beskontaktno plaća barem tri do pet puta tjedno, što je povećanje od 5% u odnosu na lani. Beskontaktno se najviše plaća u supermarketima, trgovačkim centrima i lokalnim trgovinama, a ispitanici žele da takvo plaćanje bude omogućeno u još većoj mjeri, prvenstveno u supermarketima, trgovinama, restoranima, kafićima te javnom prijevozu. U porastu je i mobilno bankarstvo koje koristi 51% građana, što je porast od 12% u odnosu na lani.

Sigurnost i brzina obavljenih transakcija također su važni korisnicima beskontaktnog plaćanja i mobilnog bankarstva. Stoga jedna od vodećih domaćih ICT tvrtki, Sedam IT, ulaže u napredno softversko rješenje za upravljanje Android POS terminalima te aplikacijskim sadržajem na Android platformi.

O S3 projektu za SAAMS

Cilj dvogodišnjeg projekta komercijalizacije SAAMS rješenja (Secure Android APP Management System) je unaprjeđenje i automatizacija poslovnih procesa pripreme, nadzora i ažuriranja instalacije samog rješenja. Promatrajući SAAMS rješenje kao produkt za globalno tržište, glavni mu je zadatak osigurati sigurno okruženje za upravljanje hardverskim i softverskim komponentama prodajnih mjesta budućnosti (Point of Sale). Kada je riječ o hardverskim komponentama, primarno je riječ o novim „pametnim“ POS terminalima na Android softverskoj platformi koji, pored osiguravanja kartičnih platnih funkcionalnosti, pružaju i preduvjete za prihvat novih sredstava bezgotovinskog plaćanja, poput plaćanja kriptovalutama ili mobilnim wallet aplikacijama. Pored spomenutih bezgotovinskih platnih funkcionalnosti, navedeni uređaji čine savršenu platformu za svakodnevnu primjenu cijelog niza poslovnih aplikacija, poput aplikacija fiskalnih blagajni, prodaje različitih vrste e-dobara, te jednostavnu primjenu loyalty i CRM rješenja.

“Kroz projekt iz natječaja „Inovacije u S3 područjima“, koji je Ministarstvo gospodarstva poduzetništva i obrta objavilo u za nas idealnom trenutku, unaprijediti ćemo poslovne procese nužne za daljnju komercijalizaciju te pritom zaposliti novih četvero zaposlenika. Fokus prilagodbe poslovnih procesa bit će automatizacija i udaljeno odvijanje većine procesa, koji su do sada uglavnom zahtijevali odlazak na teren, odnosno posjetu krajnjem prodajnom mjestu. Ovime se planiraju velike uštede operativnih troškova održavanja platforme kakve možemo očekivati u trenutku velikog broja i široke geografske rasprostranjenosti prodajnih mjesta. ‘Posjet’ prodajnom mjestu svest će se na dostavu terminala preko dostavnih službi te preuzimanja neispravnih uređaja uslijed kvara na samom hardveru ili neopreznog rukovanja terminalom”, objašnjava Mario Germ, direktor sektora Razvoja softvera i poslovnih rješenja tvrtke Sedam IT.

Što je SAAMS?

SAAMS je centralna softverska komponenta koja upravlja softverskim i hardverskim komponentama prodajnih mjesta budućnosti. Rješavanjem ključnih sigurnosnih izazova Android platforme te usklađujući se sa standardima suvremene kartične industrije, SAAMS pruža sigurno okruženje za odvijanje financijskih i poslovnih transakcija. Također, sustav osigurava sigurnu distribuciju i upravljanje svim vrstama Android aplikacija na POS terminalu.

“SAAMS je jedna od centralnih komponenti naše Sedam payment platforme koja je razvijena unutar Sedam IT-a, a u sklopu koje se nalaze još i Payment gateway, Internet Payment Gateway, mShop i mWallet rješenje. Kako je naša primarna djelatnost razvoj softvera, u trenutku kada smo se morali odlučiti za dobavljača Android POS terminala htjeli smo maksimalno smanjiti rizik ovisnosti o odabranom dobavljaču i specifičnostima njegove hardverske platforme te osigurati jedan centralni sustav koji će moći istovremeno upravljati različitim vrstama Android aplikacija, od klasične kartične platne aplikacije do raznih drugih vrsta poslovnih aplikacija. Kako bismo slikovito objasnili SAAMS koncept, možemo ga usporediti s Google Play storeom, prilagođenom Android POS terminalima umjesto mobilnim telefonima ili tabletima”, dodaje Kristijan Matanović, voditelj odjela FINTRA, u čijem se portfelju nalazi SAAMS rješenje.

Kome je SAAMS namijenjen?

“SAAMS rješenje namijenili smo proizvođačima mobilnih aplikacija, kako bismo omogućili plasiranje svojih aplikacija na krajnja prodajna mjesta na brz i siguran način. Kada govorimo o broju i dostupnosti krajnjih prodajnih mjesta, Sedam IT uskoro planira plasirati na tržište cloud uslugu Single POS rješenja, isključivo kroz ponudu Android POS terminala na krajnjim točkama prihvata. Cilj nam je na tržište izbaciti uslugu koja će, uz atraktivne uvjete kartičnog prihvata, trgovcima omogućiti brzu i jednostavnu primjenu alternativnih sredstava plaćanja, ali i stvoriti konkurentan ekosustav za plasiranje svih vrsta poslovnih aplikacija do krajnjeg korisnika. Krenuli smo u suradnju s B-Payment grupom, koja je službeni predstavnik islandske banke Borgun u Srednjoj Europi. Vjerujemo da ćemo opcije prihvata proširiti kroz poslovnu suradnju i s domaćim bankama, kako bi trgovcima bilo omogućeno da s jednog mjesta mogu ponuditi različite opcije plaćanja, bilo na rate ili plaćanje odjednom, istaknuo je Siniša Lukač, direktor prodaje Sedam IT-a.

Prvi korisnik SAAMS sustava u on-premise instalaciji bit će Zagrebački Holding, a koristit će se za potrebe Zagrebparkinga. Prva isporuka Android POS terminala upravljanih SAAMS rješenjem bila je pred kraj 2019. kada je Zagrebparkingu isporučeno 20 terminala za potrebe njihovih prodajnih mjesta, plan je da se uskoro osigura i usluga plaćanja svih usluga Zagrebparkinga na njihovim prodajnim mjestima. Početkom 2020. godine Sedam IT je osvojio je i natječaj za nabavku POS terminala u Financijskoj agenciji. Planirano je daljnje širenje tržišta na maloprodaju i privatni sektor te male obrtnike primarno kroz plasman spomenute usluge Single POS rješenja u „oblaku“ s Android POS terminalima tajvanskog proizvođača Castles Technology.

Sadržaj omogućio SedamIT

New Report

Close