Samobor do lipnja 2020. dobiva svoj tehnopolis

Autor: Bernard Ivezić , 23. siječanj 2018. u 22:01
Inovatori Martin Sokolović, Lovro Stipanović, Josip Oroz i Ivan Vlainić

Mali tehnopolis Samobor naglasak će staviti na nove mogućnosti primjene 3D skeniranja i printanja u gospodarstvu.

Samobor će do lipnja 2020. dobiti vlastiti tehnopolis. Grad Samobor u utorak je u suradnji sa Zagrebačkom županijom i tvrtkom Poduzetnički centar Samobor najavio da će bivšu vojarnu pretvoriti u, kako ga naziva, Mali tehnopolis Samobor.

Ovaj tehnopolis uključivat će inkubator za startupe, tehnološki park koji će pružati potporne usluge poduzetnicima kao i laboratorije opremljene najnovijom generacijom industrijskog 3D printera i 3D skenera. Projekt vrijedan 21,6 milijuna kuna s 19,5 milijuna kuna podržala je EU, a početak radova u bivšoj vojarni planiran je za 1. studenog ove godine.

Centar kompetencija
Sanja Horvat Iveković, zamjenica gradonačelnika Samobora kaže da je MTS od velike važnosti za lokalno gospodarstvo. "Projekt će omogućiti prijeko potreban vjetar u leđa mladim poduzetnicima kako bi se okušali na sve zahtjevnijem tržištu, a usto, korištenjem novih tehnologija, MTS će dati dodatnu vrijednost projektima koje provode samoborski poduzetnici, ali i omogućiti daljnji razvoj inovatorskih ideja po kojima je Samobor već nadaleko poznat", kaže Horvat Iveković.

Zamjenik župana Zagrebačke županije Hrvoje Frankić naglašava da je MTS izvrstan primjer kako Zagrebačka županija, Grad Samobor i županijska Regionalna razvojna agencija zajednički stvaraju dodanu vrijednost za svoje poduzetnike. "Kao i da zajednički stvaraju poticajno okruženje za mlade koje će ovakvi projekti zadržati u Hrvatskoj te ih potaknuti da i sami krenu u poduzetništvo", kaže Frankić. Dodaje da je prema nedavno objavljenim rezultatima indeksa razvijenosti županija, Zagrebačka županija prešla u najrazvijeniju skupinu te da će joj upravo ovakav poduzetnički centar pomoći da raste dalje unutar same te skupine. Profesor Damir Godec iz Centra za transfer tehnologije Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu kaže da je danas imperativ proizvesti brzo, kvalitetno, jeftino, fleksibilno i što bliže lokaciji primjene proizvoda.

Navodi da tradicionalne proizvodne tehnologije sve teže mogu udovoljavati tim zahtjevima. "S druge strane, aditivna proizvodnja poput 3D printanja i  3D ispisa, udovoljavaju svim tim uvjetima, a Samobor je s partnerima prepoznao potencijal aditivne tehnologije kao pokretača proizvodne ekonomije u 21. stoljeću", kaže Godec. Navodi da će MTS naglasak staviti na edukacija korisnika o 3D printanju i 3D skeniranju te time svojim korisnicima otvoriti tržišne prilike u svim granama tehnike, u medicini, umjetnosti, zabavi i drugim područjima.

Priznati mladi inovatori
Martina Delišimunović, voditeljica projekta iz Upravnog odjela za gospodarstvo, razvoj i fondove EU Grada Samobora pohvalila je uspjehe samoborskih inovatora Martina Sokolovića, Lovre Stipanovića i Josipa Oroza, koji su dobili zlatne medalje na IENA-i 2017. u Nürnbergu za projekt 3D Znanstvena podmornica, kao i rad predsjednika Hrvatske zajednice tehničke kulture Ivana Vlainića, odlikovanog Redom Danice hrvatske s likom Nikole Tesle za izniman doprinos inovatorstvu.

Komentirajte prvi

New Report

Close