“Samo učinkovitijim javnim prijevozom smanjit ćemo gužve i onečišćenje”

Autor: PD i VL native tim , 19. studeni 2019. u 22:00
Eduard Weissmüller, voditelj razvoja softvera u ATRON electronic GmbH

U trendu je kupovina putnih karata direktno s računa putnika kreditnim i debitnim karticama te bezgotovinsko plaćanje.

Atron electronic GmbH svojim integriranim rješenjima pozicionirao se kao jedan od vodećih pružatelja usluga u sektoru javnog prijevoza putnika čiji koncepti postaju i sastavni dio trenda smart cityja.

Svojim tehnološkim inovacijama minhenska tvrtka utjecala je i na transformaciju Zagreba u pametni grad. Njihovo rješenje o vremenu dolaska tramvaja i autobusa promijenilo je navike čekanja i povećalo učinkovitost nadzora prometa. S Eduardom Weissmüllerom, voditeljem razvoja softvera u ATRON electronic GmbH, razgovarali smo o rješenjima koja značajno mogu smanjiti prometne gužve i onečišćenje zraka, povećati dostupnost vozila u javnom prijevozu te omogućiti 'vožnju na zahtjev. 

Možete li ukratko reći kakva sve rješenja za pametne gradove razvijate?
Fokus naših rješenja su građani. Osim što je cilj informirati putnike u realnom vremenu o stanju u javnom prijevozu, također želimo putnicima omogućiti i da jednostavno i brzo kupe putnu kartu. Taj cilj je ostvaren visokokvalitetnim UX dizajnom i korištenjem modernih tehnologija koje podržavaju povezivanje s  drugim pametnim gradskim uslugama. Jednostavna i brza kupovina putnih karata te pouzdane i točne informacije o stanju u javnom prijevozu omogućavaju jednostavan pristup i intenzivniju upotrebu javnog prijevoza svim putnicima. Sve većim korištenjem javnog prijevoza i posljedično smanjenjem individualnog prijevoza značajno bismo očistili naše gradove i izbjegli prometne gužve. Učinkovito upravljanje voznim parkom u javnom prijevozu koje podržava ATRON svojim rješenjima daje bitan doprinos ekološkoj mobilnosti i ekonomičnom korištenju raspoloživih vozila.  Sve u svemu, naša rješenja poboljšavaju kvalitetu života građana u pametnom gradu.

U fokusu su vam integralna rješenja za prijevoz putnika. Koji su trenutno trendovi na tom području?
Optimizacija javnog prijevoza s rješenjima poput 'vožnje na zahtjev' i dostupnosti vozila glavni su trendovi na kojima radimo. Osim toga, tražene su i informacije putnicima u realnom vremenu, upravljanje odstupanjima od zadanih redova vožnje te povećanje dostupnosti vozila javnog prijevoza kako bi se smanjili operativni troškovi. U posljednje vrijeme popularna je i kupovina putnih karata direktno s računa putnika kreditnim i debitnim karticama te bezgotovinsko plaćanje. 

 

200 stručnjaka

Atrona razvija inovativna rješenja za razna tržišta

Koja ATRONOVA rješenja su najviše primijenjena i na kojim tržištima?
Naša rješenja su sveobuhvatna i pokrivaju sva područja neophodna za normalno funkcioniranje javnog prijevoza.  Širom svijeta rješavaju se slični problemi i izazovi kad je u pitanju javni prijevoz. Dakle, naša rješenja primjenjuju se na mnogim tržištima, tj. državama, pružajući temeljne funkcije ali i uvažavajući posebne zahtjeve za pojedina tržišta.

Mogu li se neka od tih rješenja primijeniti i u Hrvatskoj?
S obzirom na to da su naša rješenja modularno strukturirana u mogućnosti smo ih primijeniti na svim tržištima pa tako i u Hrvatskoj.

U kojem smjeru vidite razvoj rješenja za javni prijevoz i koliko su gradovi danas spremni za njih?
Gradovi u cijelom svijetu suočavaju se s istim problemima. Previše je individualnog prijevoza te prigradskog i međugradskog prometa čemu treba dodati i organizirani javni  prijevoza putnika u samim gradovima. Sve skupa što se tiče javnog prijevoza putnika nije raslo i razvijalo se razmjerno rastu broja stanovnika u gradovima i prigradskim područjima. Posljedice toga su zagađenje i puno zastoja u prometu. Mnogi gradovi sada rade na mobilnosti kao usluzi (MaaS – Mobility as a Service) i pametnim rješenjima kako bi poboljšali trenutnu situaciju.  Javni prijevoz putnika važan je dio cijelog procesa optimizacije prometa u gradovima. Sučelja između usluga koje objedinjuju gradske uprave i pružatelja pojedinačnih usluga s otvorenom arhitekturom i standardima, na europskoj razini, bitna su za futuristički  orijentirana rješenja za javni prijevoz.

Polako se pripremate za nastup na IT-Transu i Inno-Transu. Što ćete tamo predstaviti i postaje li konkurencija na tom području sve snažnija? U čemu je najveća prednost ATRONA?
Predstavit ćemo naša nova rješenja za povećanje dostupnosti vozila u javnom prijevozu. Kroz povećanu dostupnost i kvaliteta javnog prijevoza značajno će se povećati za intermodalni promet kao rješenje za budućnost. Konkurencija je prisutna i sve skupa nas obvezuje da rješenja koja nudimo kupcima i krajnjim korisnicima isporučimo uvažavajući najviše moguće standarde. Prednost ATRON-a je upravo posvećenost visokokvalitetnim rješenjima uvažavajući sve potrebe i zahtjeve tržišta, a primjenjujući znanje svojih više od 200 visoko kvalificiranih stručnjaka stjecano tijekom 40 godina prisustva na tržištu.

* Sadržaj omogućio Atron

New Report

Close