Sabol: ‘Vidim se kako pomažem drugima da ostvare ono što žele’

Autor: Josipa Ban , 27. ožujak 2023. u 05:44
Gregor Rebolj, Tomislav Car i Damir Sabol na konferenciji Invento/N. Žganec/PIXSELL

Uspješni startup poduzetnici otkrili zašto je važno dijeliti znanje i ulagati.

Posljednjih deset godina startup ekosustav u Hrvatskoj uvelike se promijenio. I dok su mladi poduzetnici nekada ovisili sami o sebi danas mogu računati na savjete, mentorstva pa i novac onih koji su uspjeli, a takvih u Hrvatskoj više nije malo.

Damir Sabol, trenutno najtraženiji poduzetnik u zemlji, koji čeka regulatorno odobrenje prodaje svoje treće kompanije – Photomatha – globalnom divu Googleu, s konferencije Invento poručuje da nakon prodaje, čije je čekanje odobrenja prilično bolno, planira pomagati.

”Vidim se kako pomažem drugim ljudima da ostvare ono što žele”, ističe Sabol napomenuvši kako svi očekuju da nešto napravi, a on suprotno očekivanjima, smatra da je došlo vrijeme da se posveti drugima.

Posvetiti se drugima, odnosno moć vraćanja zajednici (The power of giving back) bio je i moto regionalne konferencije Invento Summit koja je u petak u Zagrebu okupila više od 200 stručnjaka za duboku tehnologiju, razvoj poslovanja te investicije.

Ideje treba dijeliti
A Sabol, jedan od panelista konferencije, sigurno ima štošta za prenijeti dalje. U svijetu je poduzetništva praktički od studentski dana. Kako se i prisjetio, kada je kolegama s FER-a rekao da će osnovati svoju kompaniju nitko mu nije vjerovao.

”Prevladavao je stav da se možeš zaposliti i raditi za druge, ali ne i da možeš osnovati svoju tvrtku. To moramo mijenjati”, ističe osnivač Photomatha. Napominje i da moramo raditi na boljoj komunikaciji. ”Amerikanci znaju dobro komunicirati, što je jako važno te je to njihova prednost. Kod nas, s druge strane, niti obrazovni sustav niti poslodavci ne inzistiraju na komunikacijskim vještinama”, kaže Sabol.

Česta greška koju mnogi rade je da misle, ističe, da je važno ono što je njima važno, što često nije slučaj. Ideje stoga, poručuje Sabol, treba dijeliti, a ne ih držati za sebe.

Pa iako sama ideja ne mora biti presudna za uspjeh, to nije bilo tako u slučaju Alberta Gajšaka, 24.-godišnjeg osnivača CircuitMessa.

”Imao je ideju, ali nikakav plan kako će je ostvariti”, prisjetio se početaka ovog mladog i uspješnog poduzetnika Tomislav Car, suosnivač Infinuma, a danas direktor Productivea. Car je, naime, jedini investitor u Gajšakovu ideju, ali i mentor biznisa za koji se pokazalo da ga je bilo dobro i pametno podržati jer CircuitMess danas ostvaruje prihode od 2,3 milijuna dolara te surađuje s Walmartom, najvećim trgovačkim lancem na svijetu. A suradnja je počela tako što je Car mladom srednjoškolcu Gajšaku odlučio platiti avionsku kartu za odlazak na europsko natjecanje robotike.

”Moji roditelji nisu imali novce za tu kartu pa sam poslao mailove svim IT tvrtkama za kojem sam znao tražeći ih da mi pomognu”, prisjetio se Gajšak kojem je škola bila dosadna jer u njoj nije bilo dovoljno praktičnih vježbi. Bio je i to motiv da pokrene privatni biznis čiji su proizvod STEM igračke.

Ne okreći leđa
Osim u CircuitMess Car je i novac i vrijeme, rekao je na konferenciji, uložio i u Rentlio. Važno je, smatra, da mladi imaju uzor i da shvate da se radom može mnogo toga postići.

”Imam dobar auto, pa kada me djeca zaustave i pitaju kako sam ga stekao kažem im da moraju učiti i ići u školu, a oni mi ne vjeruju. U Hrvatskoj prevladava mišljenje da samo političari i lopovi mogu voziti dobar auto”, kaže Car.

Dijeljenje znanja, a onda i novca, bio je i motiv poduzetnika koji su osnovali slovenski VC fond Silicon Gardens. Gregor Rebolj poručuje da im je u interesu pomoći mladim poduzetnicima. “Kada pomognemo ništa ne tražimo zauzvrat osim da i oni pomognu i ne okreću leđa”, ističe.

Komentirajte prvi

New Report

Close