Studenac danas ima 1200 trgovina te 6000 zaposlenika: Članica Uprave Nina Mimica otkrila njihovu formulu

Autor: Josipa Ban , 21. rujan 2023. u 10:22
Foto: Milan Sabic/PIXSELL

Konferencija Enterprise Investorsa i AmChama o mogućnostima koje donosi digitalizacija.

Digitalizacija više nije specifičnost IT kompanija. Ona je danas svugdje, od maloprodaje, proizvodnje do logistike, kaže Michał Kędzia, partner Enterprise Investors, odgovoran za Adria regiju.

Ova private equity kompanija “teška” tri milijarde eura u Hrvatskoj je realizirala dvije važne investicije, onu u Pan-Pek i Studenac. Planiraju li novu, Kędzia ne otkriva.

Intenzivna prilagodba
“U biznisu smo kupnje i prodaje, pa nove investicije kontinuirano tražim. No, detalje ne mogu otkrivati. Ono što mogu reći da ćemo biti aktivni u investiranju u nove kompanije, ali i kompanije koje smo akvizirale radit će isto”, poručuje s konferencije koju je Enterprise Investors suorganizirao s Američkom gospodarskom komorom (AmCham), a na kojoj je fokus bio na mogućnostima koje se Hrvatskoj otvaraju s digitalnom revolucijom.

Kędzia

Pri odluci o investiciji vodimo računa o dvije stvari. Prva je ESG strategija, a druga digitalizacija jer će svi aspekti poslovanja uskoro biti digitalizirani.

Iako Kędzia ne otkriva planove, ističe da pri odluci o investiciji vode računa o dvije stvari. Prva je ESG strategija, a druga digitalizacija jer će, kaže, svi aspekti poslovanja uskoro biti digitalizirani.

Usto, Kędzia smatra da hrvatsko tržište ima veliki potencijal rasta zbog ulaska u Schengen i eurozonu. Navodi i da bi u poticanju investicija private equity fondovi u CEE regiji mogli imati mnogo veću ulogu. Trenutno, naime, one iznose manje od 0,10% BDP-a ovih zemalja.

Koliko značajno može biti ulaganje private equity kompanije najbolje dokazuje Studenac koji je Enterprise Investors akvizirao 2018. kada su imali manje od 400 trgovina. Danas, kaže Nina Mimica, članica Uprave Studenca zadužena za inovacije, imaju više od 1200 trgovina te 6000 zaposlenika.

Ističe da su i dalje u fazi rasta, a intenzivno se prilagođavaju digitalizaciji. “Fokusiramo se na projekte koji su orijentirani prema kupcima. Tako, primjerice, provodimo Promo projekt u sklopu kojega, a na temelju analize velikog broja podataka, kreiramo buduće promotivne akcije”, ističe Mimica.

Digitalizacija će imati vrlo značajnu ulogu i u energetici, naglašava Gordan Kolak, predsjednik Uprave Končara. “Posebno smo zainteresirani za digitalizaciju elektroenergetske infrastrukture. To će biti veliki izazov, ali i velika prilika jer govorimo o značajnoj promjeni paradigme u elektroenergetici”, ističe Kolak.

Naime, najznačajnija promjena tiče se prelaska na obnovljive izvore energije, a koji će dovesti do velikih promjena u distribuciji električne energije i upravljanju energetskim tijekovima. “Končar snažno ulaže u digitalna rješenja kojima anticipira buduće tijekove razvoja elektroenergetike, prije svega razvojem svojih rješenja mikromreža za nadzor, upravljanje i slično”, ističe Kolak.

Strateško usmjerenje
Hajdi Ćenan, suosnivačica AI startupa airt te predsjednica udruge Cro Startup, smatra da umjetna inteligencija (AI) može biti adut Hrvatske u ovoj digitalnoj revoluciji. “Hrvatska se prirodnim putem specijalizirala za tu tehnologiju te imamo više od 130 startupova koji razvijaju rješenja s područja AI-a”, ističe Ćenan.

No snažnijeg razvoja neće biti bez sustava i strateškog usmjerenja. A to je ono što u Hrvatskoj nedostaje. Naime, domaći startup ekosustav, priznaje Ćenan, nema baš nikakvu podršku države.

Ono na čemu će Cro Startup inzistirati je, ističe, uspostava poreznog okvira kojim bi se olakšalo poslovanje startupova. “Inzistirat ćemo na poreznim olakšicama za poslovne anđele i investitore”, kaže.

Andrea Doko Jelušić, izvršna direktorica AmCham-a, također naglašava važnost AI-a. “Vidimo da kompanije ubrzano rade na uvođenju AI-a u svoje poslovne procese što je dobro jer tako podižu svoju produktivnost i konkurentnost”, navodi.

Komentirajte prvi

New Report

Close