Deloitte objavio izvješće u kojima predviđa najvažnije trendove u 2024.: Evo tko bi mogao biti na dobitku

Autor: Josipa Ban , 10. siječanj 2024. u 12:40
U 2024. bi trebalo doći do kraja utrke u brzinama prijenosa podataka, predviđaju u Deloitteu/S. Strukić/PIXSELL

EU se priprema uvesti opsežne propise u području umjetne inteligencije.

Deloitte i ove godine donosi predviđanja trendova u području tehnologije, medija i telekomunikacija. Prema procjenama ove konzultantske kompanije u području će tehnologije generativna umjetna inteligencija (gen AI) u 2024. igrati glavnu ulogu.

“Nekada se smatrala konceptom, a danas postaje temelj poslovne inovacije”, kaže Anamarija Mlinarić, voditeljica Deloitteova regionalnog sektora za tehnologije, medije i telekomunikaciju.

Izvješće Deloitte tako kaže da će gen AI već u ovoj godini postati sastavni dio gotovo svih poslovnih softvera, a time će dovesti i do povećanja njihovih prihoda. Na temelju postojećih rezultata, kaže izvješće, predviđa se rast prihoda od 10 milijardi američkih dolara do kraja 2024. brojnih proizvođača softvera. Iako je riječ o velikom rastu, upozoravaju analitičari Deloittea, ono je ipak ispod nekih očekivanja.

90

posto aplikacija neće zahtjevati brži prijenos podataka

Promjene u telekomunikacijama
Također, upozoravaju iz Deloittea, EU se priprema uvesti opsežne propise u području umjetne inteligencije. Ključni će propisi obuhvaćati pitanje privole, ublaživanja pristranosti i zaštite intelektualnih prava te će utjecati na tržišta diljem svijeta. Deloitte tako predviđa da će upravo u 2024. biti uspostavljena regulatorna usklađenost i inovacije u području gen AI-a.

Usto, kaže izvješće, gen AI otvara još jedna vrata – ona proizvodnje specijaliziranih čipova za ovu vrstu tehnologije. Vrijednost tržišta specijaliziranih čipova za generativnu umjetnu inteligenciju, predviđa se, trebala bi premašiti 50 milijardi američkih dolara.

Na sektor telekomunikacija, pak, veliki će utjecaj imati razvoj tehnologije, ali i zahtjevi održivosti. Izvješće Deloitte naglašava da raste zanimanje korisnika za prijenos podataka satelitskim putem. “Očekuje se da će 2024. biti prodano više od 220 milijuna pametnih telefona koji se mogu služiti satelitskim uslugama”, stoji u izvješću Deloittea.

Sve važniji pametni telefoni

Deloitte predviđa da će u 2024., zbog rasta kibernetičkih napada, doći do porasta lokaliziranih rješenja u oblaku, a pametni će telefoni postati ključni za provjeru autentičnosti.

Također, u 2024. će telekomunikacijske kompanije morati odgovoriti na sve veće zahtjeve održivosti povezane sa širenjem tehnologije. Ipak, smatraju u Deloitteu, ove bi godine trebalo doći do kraja utrke u brzinama prijenosa podataka. “Najmanje 90 posto najviše upotrebljavanih aplikacija neće zahtijevati brži prijenos podataka u 2024. u odnosu na 2023.”, stoji u izvješću.

Izazovi za sektor zabave
Za razliku od dva spomenuta sektora, onaj medija i zabave suočava se s brojnim izazovima. Naime, TV- pretplate su u padu, a usluge streaminga nisu polučile zadovoljavajuće financijske rezultate. Ove će godine sektor medija i zabave, stoga, nastojati ostvariti ravnotežu između rasta i profitabilnosti.

Deloitte tako predviđa da će platforme u 2024. platiti gotovo 1,5 milijardi američkih dolara za izradu sadržaja. Ovo bi pak moglo poremetiti tržište videoigara jer će jeftin 3D sadržaj postati dostupniji. Očekuje se, stoga, veća suradnja holivudskih studija i gaming kompanija kako bi monetizirali intelektualno vlasništvo.

S druge strane, tržište zabavnog audiosadržaja (podcasti, radio i audioknjige) može očekivati rast od 7% u 2024. pa će prihodi ove industrije premašiti 75 milijardi dolara.

Komentirajte prvi

New Report

Close