S tehnologijom velikih podataka upola smanjili trošak hardvera

Autor: Bernard Ivezić , 24. listopad 2013. u 14:54
Thinkstock

Tvrtka za web hosting Avalon korištenjem tehnologije big data upola je smanjila troškove hardvera i za trećinu troškove održavanja svog IT sustava.

Najveća hrvatska tvrtka za web hosting Avalon korištenjem tehnologije big data, odnosno velikih podataka upola je smanjila troškove hardvera i za trećinu troškove održavanja svog IT sustava, izjavio je u Poreču na otvaranju konferencije IBM Solution Summit 2013. direktor tvrtke za Hrvatsku Damir Zec. On je istaknuo da su podaci najvažnija tema ne samo u današnjoj informatici već u poslovanju koje ta informatika podržava.

Navodi da se u idućih deset godina očekuje da će se broj podataka povećati za 44 puta. Usporedbe radi, svi podaci s kojima je čovječanstvo raspolagalo do prije dvije godine u te su se dvije godine udvostručili. No, iako je poslovanje veliki generator novih podataka, a posebno zbog sve veće interakcije s korisnicima u poslovnom svijetu, vrlo se malo menadžera još uvijek oslanja na te podatke.

"Trećina menadžera odluke donosi na temelju osjećaja, svaki drugi tvrdi da nema ključne informacije u trenutku kad mu trebaju da bi donio odluku, a njih 60 posto žali se na sporost u pristupu tim podacima", kaže Zec.

Dodaje da se na to nadovezuje i nevjerojatan podatak kako je 80 posto svih podataka danas nestrukturirano. To znači da ih se ne može jednostavno pretražiti i uspoređivati. Upravo je to najveći izazov s kojim se suočava tehnologija velikih podataka.

"Ali razumjeti i steći koristan uvid iz podataka koji nisu strukturirani, ta tehnologija za obradu takvih podataka već postoji i neke su organizacije već iskoristile nove mogućnosti koje ona pruža", kaže Zec.

Navodi da uz tehnologiju velikih podataka na poslovanje dubok utjecaj čine još mobilne tehnologije, računarstvo u oblacima, društvene mreže i internet stvari odnosno M2M.

O tome što se danas već može tako postići ističe primjer super-računala Watson koje se danas koristi u medicini za brzu dijagnostiku neriješenih slučajeva i konzultantski posao za tvrtke koje traže načina za širenje tržišta i optimiziranje poslovanje.

Komentirajte prvi

New Report

Close