Ruski studenti ispite izbjegavaju plaćanjem napada na fakultete

Autor: Bernard Ivezić , 20. travanj 2015. u 22:01
Jednostavne DDoS napade naslijedili su pametni, koje je teže otkriti tvrdi Vigovsky

U cijeloj istočnoj Europi, uključujući Hrvatsku, raste broj DDoS napada jer im je cijena pala na svega 50 dolara.

Ruska kompanija Kaspersky Lab tvrdi da ima rješenje za DDoS napade i upravo ga je počela prodavati u Hrvatskoj.

Unazad dvije godine ovdje su kibernetički kriminalci napadali velike web portale, banke, kladionice i telekome. Domaći stručnjaci tvrde da su takvi napadi, koji uključuju preuzimanje kontrole nad tisućama računala (botovima) putem kojih se paralelno napada jedan portal, banka i telekom, dosta izraženi.

Zašto ste uslugu zaštite od DDoS napada odlučili baš sada ponuditi u Hrvatskoj?
Vidimo problem u cijeloj istočnoj Europi, ne samo u Hrvatskoj. Danas se za 50 dolara na internetu može kupiti DDoS napad, a vrlo je teško otkriti naručitelje. U Rusiji smo vidjeli čak i napade na fakultete za vrijeme ispitne sezone, jer su, pretpostavljamo, studenti plaćali da se rade DDoS napadi na prijavnice za ispite kako bi odgodili rokove. U Hrvatskoj je pokrivenost internetom dobra i razvija se e-trgovina i to vas čini podatnim za napade.

Da li je moguće potpuno spriječiti DDoS napad i zadržati potpunu dostupnost usluge?
Sto posto nije moguće postići, ali postotak je tim više što je korisnik spremniji prisnije surađivati s nama.

Koliko troška stvaraju DDoS napadi?
U prosjeku između 40 i 500 tisuća dolara po napadu dnevno.

Prije su takvu zaštitu nudili telekomi. Zašto bi ih dodatno zakupljivali?
Prije smo imali samo jednostavne DDoS napade koji ciljaju mreže. Danas imamo pametne DDoS napade kojima se cilja samo određena aplikacija na određenoj mreži. Kod takvih napada se botove je teško prepoznati. Takvi napadi su sad sve učestaliji, a kad vam nešto link od 1 Mbps pogodi s prometom od čak 120 do 150 Gbps, i to za iznose već od 50 dolara, to je stvaran problem.

Kako radi vaš sustav?
Ima nekoliko dijelova. Prvi se instalira na server korisnika i upravlja analizom i usmjeravanjem internetskih prometa te prikupljanjem metapodataka o prometu za statističku analizu. Drugi dio je analiza tih podataka u našim DDoS centralama. Botovi glume prave korisnike, ali pravi korisnici surfaju po potpuno različitim stranicama, imaju potpuno različita računala itd.Upiti botova su slični i kad ih primijete centrale mogu preventivno reagirati. Uz to, imamo nešto jedinstveno na tržištu. Imamo najveću bazu potencijalnih botova na svijetu što poboljšava prevenciju kao i stručnjake koji an tome rade non-stop.

Prilikom preusmjeravanja kao i prepoznavanja botova u upitima jasno je da možete vidjeti i sadržaj prometa. Koje garancije nudite korisnicima da promet nećete skupljati?
Mogu pregledati naš izvorni kod i od njega sami kompajlirati softver koji će si postaviti na svoj server. Potpuno smo transparentni tom pitanju. Ne skupljamo nikakve privatne ili slične podatke korisnika.

Vi ste ruska tvrtka. Gdje se preusmjerava promet od korisnika prema vama u slučaju DDoS napada?
To je opcija koju korisnik može i ne mora koristiti. Promet se preusmjerava isključivo unutar EU. Imamo centre za prepoznavanje DDoS napada u Amsterdamu i Frankfurtu. Prometi iz Hrvatske išli bi preko Frankfurta.

Komentirajte prvi

New Report

Close