Rumunji uvode pomutnju na hrvatsko tržište dronova

Autor: Bernard Ivezić , 03. prosinac 2015. u 13:00
Brzorastući tehnološki div Teamnet najavio snažniji angažman u Hrvatskoj/Fotolia

Teamnet ima urede u šest država i zapošljava više od 800 stručnjaka. U deset godina narastao je s 400 tisuća na 94 milijuna eura prometa.

Ni dva mjeseca otkako je vodeći hrvatski softveraš IN2 grupa najavio ulazak u biznis s dronovima, nad tim novim, potentnim tržištem za IT tvrtke zuji sve više konkurenata. Posljednji koji je odlučio izaći iz sjene je rumunjski brzorastući tehnološki div Teamnet. Iako je riječ o kompaniji koja je u hrvatskoj javnosti gotovo nepoznata, u IT branši o njoj znaju mnogo.

U Hrvatskoj je to tvrtka koja je lani zapošljavala dva čovjeka, imala promet od 648,2 tisuće kuna i neto dobit od 13,7 tisuća kuna. Matični pak Teamnet ima urede u šest država i zapošljava više od 800 stručnjaka. U deset godina narastao je s 400 tisuća na 94 milijuna eura prometa, a samo lani rast mu je bio 29 posto. Što Rumunji misle o hrvatskom tržištu za dronove možda najbolje oslikava izjava izvršnog direktora Teamnet grupe Bogdana Padiua koji ističe da ovdje imaju velike planove. Agencija Teal grupa procjenjuje da će u Europi ove godine tržište dronova dosegnuti vrijednost od 93 milijarde dolara. "Naša istraživanja pokazuju da će tržište dronova u Europi u idućih nekoliko godina značajno porasti i tu vidimo dosta prilika za Teamnet jer vidimo da se Hrvatska suočava s istim izazovima na koje je već naišla Rumunjska", kaže Padiu.

Dodaje da je Teamnet lani već sudjelovao u NATO-voj vježbi Unified Vision u Norveškoj, ali da je fokus njihove ponude u Hrvatskoj na IT rješenjima u kojima se dronovi koriste u gospodarstvu i drugim civilnim aplikacijama. Prije svega u kriznim i izvanrednim slučajevima, nadzoru granice, katastru, poljoprivredi i zaštiti okoliša. Po onome što tumači Padiu, Teamnet u paketu nudi ono što hrvatske IT tvrtke GDi grupa, Geofoto, Giscloud, Mireo, IN2 grupa i Hipersfera nude pojedinačno. Unatoč tome, domaći igrači snažniji nastup rumunjskog takmaca gledaju blagonaklono. Tihomir Šašić, voditelj razvoja poslovanja s dronovima u IN2 grupi, kaže da već rade nekoliko pilot-projekata i da će prve rezultate imati u veljači. Kao jedan od primjera onoga što IN2 radi Šašić navodi korištenje dronova za snimanje oranica infracrvenim senzorima te analizu tih podataka kako bi se otkrilo zdravlje vegetacije. Dodaje da ih je Teamnet već kontaktirao, da ih ne vide kao konkurenciju, odnosno da su razgovarali o potencijalnoj suradnji.

 

10sustava

u kojima se koriste dronovi napravila je GDi grupa u Mađarskoj; u nas tri

Radili s GDi grupom  
"Mi jesmo otvoreni za suradnju, ali hrvatsko tržište je u fazi edukacije i ispitivanja mogućih poslovnih scenarija, znači vrlo ranoj fazi, a Teamnet u pravilu ima velika korporativna rješenja", kaže Šašić. Naglašava da je dodatni problem taj što nema podataka o prodaji dronova u Hrvatskoj. U industriji se komentira da je riječ mahom o malim dronovima koji se uvoze iz Kine. To potvrđuje i predsjednik Uprave GDi grupe Boran Lončarić, čija je tvrtka jedan od najvećih proizvođača i isporučitelja GIS rješenja u regiji te jedan od tri najveća hrvatska softverska izvoznika.

Lončarić navodi da GDi grupa već surađuje s Teamnetom.  "Baš smo prošli tjedan radili na zajedničkoj ponudi za naručitelja u Rumunjskoj, znači na njihovom matičnom tržištu, a radili smo zajednički i na projektima u regiji i Hrvatskoj", kaže Lončarić. Dodaje da je Teamnet već dvije godine prisutan u Hrvatskoj, ali da se očito držao ispod radara i da je očekivao da će ovdje brže proraditi strukturni EU fondovi. U branši se može doznati da je Teamnet u Rumunjskoj veliki dio razvoja dronova, kao i niz poslova s dronovima, uspio financirati kroz izdašne EU projekte. Lončarić to nije želio komentirati. No, navodi da je i GDi grupa u Mađarskoj uspjela postići sličan rezultat na taj način kao Teamnet u Rumunjskoj.

"U Mađarskoj je naša poslovna operacija zahvaljujući sredstvima iz strukturnih EU fondova u deset godina narasla osam puta, a u Hrvatskoj tek čekamo da takav novac poteče i zato me ne čudi što nam se na domaćem terenu počinju pojavljivati veliki igrači", kaže Lončarić. Navodi da je GDi grupa u Mađarskoj napravila deset sustava u kojima se koriste dronovi, a u Hrvatskoj njih tri. Štoviše, kaže Lončarić, u jesen prošle godine vlastitim su snagama dronom snimili svoju poslovnu zgradu u Zagrebu i potpuno je digitalizirali.

Strukturni fondovi za razvoj
Da će glavni katalizator razvoja tržišta dronova u Hrvatskoj biti upravo strukturni fondovi, potvrđuje i Bojan Pečnik, osnivač Hipersfere. Riječ je o domaćem startupu koji je razvio vlastiti dron koji je pogodan za kontinuiran razvoj 24 sata svih 365 dana u godini. Pečnik kaže da je i sam identificirao 10 do 15 prilika u strukturnim fondovima te je zbog toga Hipersferu ojačao i interno i kroz vanjske suradnje. "Drago mi je što se sve više priča o dronovima te što sve više velikih kompanija ulazi u posao jer to pomaže da i nas iz Hipersfere u Hrvatskoj više ne doživljavaju kao svemirce", kaže Pečnik. Zaključuje da se konkurencije ne boji. Štoviše, vidi prostor za  suradnju.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Uz dužno poštovanje prešišali su nas i oni za koje smo mislili da smo daleko bolji. Zaista smo zapali u crnu rupu koja bi bila i gora da nam nema geografskog položaja. Ne razumijem više taj domaći mentalitet. ispijaju se bjesomučno kave i pričaju isprazne priče. Nemoguće je naći poštenog partnera, nekoga tko zna i voljan je pomoći. Kapitala nema ni za lijek. Svi gledaju samo novac, nitko ne želi riskirati ili pomoći, puni su sebe i sve skupa ide prema dolje. pribličavamo se opasno afričkim zemljama samo to nitko ne želi želi priznati.

Ne vidim načina da ćemo se iz svega toga izvući. Jer glavni krivci smo mi sami, teško da ćemo se promijeniti.

New Report

Close