Ruđeru novi projekt NATO-a vrijedan 356.000 eura

Autor: Poslovni dnevnik , 01. lipanj 2020. u 13:05
Foto: Tomislav Miletić / Pixsell

Na njemu će raditi ukupno pet znanstvenika, očekuje se i uključivanje studenata koje se može stipendirati kroz trajanje projekta.

Institut Ruđer Bošković nositelj je novog projekta NATO-a u sklopu kojeg će nadograditi sofisticiran detektor za detekciju opasnog tereta i materijala te time povećati njegovu učinkovitost i proširiti primjenu.

Kako se ističe u priopćenju, projekt nazvan e-Sicure2 je dio NATO programa Znanost za mir i sigurnost (SPS), u sklopu kojega će dr. Ivana Capan, voditeljica Laboratorija za poluvodiče na Institutu Ruđer Bošković (IRB), sljedeće tri godine raditi na nadogradnji nedavno razvijenog detektora za otkrivanje opasnog tereta i nuklearnog materijala u pomorskim lukama, na bazi silicij karbida (to je bio prvi projekt NATO-ova programa na IRB-u, također u navedenom laboratoriju).

Na njemu će raditi ukupno pet znanstvenika, očekuje se i uključivanje studenata koje se može stipendirati kroz trajanje projekta. Uz naše stručnjake na projektu će raditi i oni iz Japana, Portugala i Slovenije.

Novi piksel detektor će povrh neutronskih pokrivati gama i X-zrake, što će povećati njegovu učinkovitost, brzinu detekcije, te omogućiti širu primjenu na više vrsta materijala, primjerice, kod skeniranja ručne prtljage na aerodromima. Projekt je vrijedan 356.800 eura, a IRB-u je dodijeljeno najviše, 35% proračuna.

“U sklopu novoga projekta nadograđujemo naša istraživanja te u tri godine imamo plan za razvoj novog piksel detektora od silicij karbida koji će biti osjetljiv i na nisko energijske game zrake, alfa zračenja, brze i spore neutrone te X-zrake. Prelaskom na piksel detektore dobivamo dodatnu informaciju o položaju”, pojasnila je Capan.

Komentari (1)
Pogledajte sve

toliko Rimac zamrači jednim potpisom

New Report

Close