Rimac Technology počeo poslovati kao samostalna tvrtka, najavili ambiciozne planove

Autor: Lucija Špiljak , 18. siječanj 2022. u 10:23
Rimac Technology / FOTO: PD

Neovisna tvrtka u 100%-tnom vlasništvu Rimac Grupe.

Od 1. siječnja ove godine Rimac Technology započeo je poslovanje kao samostalna tvrtka u 100%-tnom vlasništvu Rimac Grupe.

“Odvajanje poslovanja za druge proizvođače u industriji u vlastiti entitet u obliku Rimac Technology tvrtke prirodan je korak jer su nam fokus dva potpuno različita tržišta, hiperautomobili i komponente. Ova nova struktura omogućit će svakoj tvrtki Rimac Grupe da procvjeta do svog punog potencijala, zadržavajući sinergiju među dvije kompanije – npr. koristeći vlastite hiperautomobile kao ‘testne poligone’ za novu tehnologiju prije nego što je ponudimo drugim proizvođačima automobila”, rekao je Mate Rimac, izvršni direktor Rimac Grupe koja sada kao krovna tvrtka uključuje Rimac Technology te Bugatti Rimac koji je aktivan od studenog prošle godine.

Rimac Grupa je većinski dioničar u Bugatti Rimac s 55% udjela, a Porsche u vlasništvu preostalih 45%.

Povećanje proizvodnih kapaciteta

Kako su najavili iz tvrtke, Rimac Technology nastavit će širiti svoje aktivnosti u razvoju, proizvodnji i izvozu baterijskih sustava visokih performansi, električnih pogonskih sklopova, elektroničkih sustava i komponenti korisničkog sučelja koje su Rimac Automobili i prije razvijali i proizvodili za druge proizvođače.

Danas Rimac Technology surađuje s mnogim velikim proizvođačima automobila diljem Europe, od koncepta do serijske proizvodnje.  Dosad su radili sa svjetskim proizvođačima automobila, uključujući Porsche, Hyundai, Kiu, Automobili Pininfarinu, Koenigsegg, Aston Martin, a trenutno pripremaju i brojne druge projekte, o kojima zasad ne otkrivaju detalje.

Nakon što su proteklih godina isporučili komponente za nekoliko maloserijskih automobila poput Aston Martina Valkyrie ili Pininfarina Battiste, Rimac Technology povećava svoje proizvodne kapacitete i proizvodit će desetke tisuća sustava visokih performansi godišnje do 2024. godine, te nastaviti povećavati količine na nekoliko stotina tisuća sustava godišnje s proizvodima u rasponu od hibridnih baterijskih sustava do kompletnih platformi za vozila.

Bugatti Rimac i Rimac Technology

Kako pojašnjavaju iz tvrtke, Rimac Technology je slobodna od nadzora bilo kojeg drugog proizvođača, uključujući investitore u poslovanje Rimac Grupe. Dodaju i da Rimac Technology često radi na konkurentskim projektima za druge proizvođače automobila, stoga je za klijente važno da se njihovi projekti čuvaju u tajnosti te da se isporučuju uz traženu cijenu, performanse i na vrijeme.

Kao izvršni direktor Rimac Grupe, Mate Rimac vodi i Bugatti Rimac i Rimac Technology. Bugatti i Rimac Automobili nastavljaju kao zasebne marke, djelujući kao dio Bugatti Rimac sa zajedničkim istraživanjem i razvojem i drugim ključnim funkcijama, zadržavajući postojeće proizvodne pogone i distribucijske kanale. Bugatti Rimac predstavlja tvrtku koja će razvijati budućnost Bugatti i Rimac vozila, udruživanjem resursa i stručnosti u istraživanju i razvoju, proizvodnji i drugim područjima.

Od 2009. do danas

Rimac Technology danas zapošljava 1000 ljudi sa sjedištem u Svetoj Nedelji. Od 2023. godine Rimac Grupa, uključujući Rimac Technology, imat će sjedište u novom Rimac Kampusu od 200.000 m2 na periferiji Zagreba u Hrvatskoj. Dovoljno velik da smjesti više od 2500 zaposlenika, Kampus će biti lokacija proizvodnje potpuno električnog hiperautomobila Nevera i budućih Rimac modela, kao i proizvodnje komponenti za druge proizvođače automobila.

Mate Rimac tom se prilikom osvrnuo na početak poslovanja Rimac Automobila 2009. godine, kada je sanjao o vlastitom električnom hiperautomobilu. Vjeruje da je s Neverom ostvario taj san.

“Stvorili smo najbrže ubrzavajući automobil na svijetu koji nije ‘samo’ brz nego i udoban, upotrebljiv i koji pokazuje naše mogućnosti. Električni pogon, baterijski sustav, sustav Torque Vectoringa, povezivost, sustavi upravljanja i bezbrojni drugi električni sustavi na Neveri su sve naši proizvodi, a svaki od njih se može prilagoditi aplikacijama koje možete pronaći na nizu vozila proizvedenih u većim serijama”, rekao je Rimac.

Komentirajte prvi

New Report

Close