Riješeno već više od polovice prijavljenih komunalnih problema

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 23. rujan 2016. u 14:04
Putem aplikacije može se vidjeti kratki opis problema, lokacija i status rješavanja/PIXSELL

Aplikacija je dostupna građanima od srpnja ove godine, a do kraja kolovoza Dubrovačko oko zaprimilo je ukupno 387 prijava.

Dubrovačko oko naziv je aplikacije i interaktivne platforme, od srpnja dostupne Dubrovčanima, uz pomoć koje je građanima olakšana komunikacija s upravnim tijelima Grada te gradskim komunalnim tvrtkama kako bi se komunalni problem što učinkovitije rješavali.

Korištenjem web stranice ili aplikacije, u samo nekoliko pokreta mišem ili pritiskom prsta, građani sada mogu prijaviti različite kvarove, primjerice na javnoj rasvjeti, oštećenja na gradskim prometnicama ili bilo koji oblik komunalnog nereda tako što će korištenjem ove platforme poslati kratki opis problema, fotografiju i lokaciju. Na ovaj način postaju pravi partneri Gradskoj upravi i komunalnim tvrtkama kako bi reakcija bila što brža i učinkovitija na obostrano zadovoljstvo, pojasnili su iz dubrovačke razvojne agencije DURA-e. Dodali su i da iza internetske stranice i aplikacije stoji startup Enum Software, pokrenut u DURA-inu poduzetničkom inkubatoru.

O uspješnosti i nužnosti ovakve aplikacije govori brojka da je do kraja kolovoza Dubrovačko oko zaprimilo ukupno 387 prijava – pri tome valja istaknuti da se ne objavljuju iste ili slične prijave te prijave koje ne spadaju u komunalne probleme. Od toga se, do 30. kolovoza, gradskim Upravnim odjelima i poduzećima uputilo ukupno 270 prijava od kojih je njih 139 odnosno 51,5 posto prijavljenih problema uspješno rješeno. Iza imena Enum software stoje Dubrovčani Ivan Brčić, Andrej Šarić i Dživo Jelić, studenti informacijskih tehnologija.

"Razvoj platforme zajedno s informativnim sastancima trajao je tri mjeseca. Veliku pomoć i podršku dobili smo od razvojne agencije DURA-e kroz poduzetnički inkubator u okviru kojega poslujemo te grada Dubrovnika na način da nam je bilo ukazano povjerenje i prilika da radimo na ovome projektu. Startup Enum Software smo pokrenuli prije malo više od godine dana i prezadovoljni smo dosadašnjim projektima i uspjesima", ispričao je za Poslovni dnevnik Andrej Šarić. Iz njihove inovativne radionice dolazi i aplikacija Dubrovnik Card, koja je u potpunosti besplatna i namijenjena lakšem snalaženju po gradu.

Riječ je o modernizaciji postojeće turističke kartice s pogodnostima za posjetitelje točnije mobilnoj aplikaciji koja će imati sav sadržaj iz postojeće Dubrovnik Card brošure, ali i dodatne mogućnosti, kao što je korištenje iBeacon tehnologije. Kroz aplikaciju je korisnicima omogućeno prikazati povijesnu, kulturnu i gastronomsku ponudu grada bez potrebe za papirnatom brošurom jer će sve potrebne informacije o znamenitostima, objektima i ponudama imati na svome mobilnom uređaju.

Šetajući kroz grad, posjetitelji će dobiti informaciju o ponudi koja se nalazi u njihovoj neposrednoj blizini. Vođeni idejom da pametni telefoni danas sve više postaju sastavni dio naših života u Enumu su unutar 48 sati napravili prvi prototip aplikacije, prenosi DURA na službenim stranicama. Ovaj dubrovački inkubator koji služi kao polazišna točka budućim mladim inovatorima realiziran je sredstvima Ministarstva poduzetništva i obrta i Grada Dubrovnika te je ujedno i sastavni dio Razvojne agencije Grada Dubrovnika DURA-e i prvi takav u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Komentirajte prvi

New Report

Close