Rijeka je naš digitalno najspremniji grad, te Pula i Dubrovnik

Autor: Jadranka Dozan , 12. listopad 2021. u 22:00
Mirjana Samardžić Novoselec, članica Uprave Apsolona /PD

Svoju je digitalnu spremnost 12 od 20 analiziranih gradova povećalo za više od 10%.

Digitalna transformacija poslovanja jedna je od tema koje zauzimaju sve više javnog prostora, bilo da je riječ o privatnom ili javnom sektoru.

Kad je riječ o javnim uslugama, od 20 odabranih hrvatskih gradova koje je analizirala konzultantska tvrtka Apsolon, šampioni digitalne spremnosti ove su godine Rijeka u kategoriji velikih gradova, Pula među srednjima i Dubrovnik u kategoriji manjih.

Spomenuta trojka pokazala je najbolji zbirni rezultat nekoliko parametara koji čine kompozitni indeks digitalne spremnosti, a to su dostupnost i kvaliteta e-Usluga, servisne informacije i objedinjeni sustavi plaćanja, dostupnost gradskih podataka, participacija građana u odlučivanju te komunikacijski kanali između gradske uprave i građana.

Tu vrstu analize Apsolon radi i objavljuje već treću godinu, a rezultati ovogodišnje sugeriraju da su ukupno vidljivi pomaci u odnosu na prošlu godinu.

Svoju je digitalnu spremnost 12 od 20 analiziranih gradova povećalo za više od 10%, a najveći napredak bilježe Split, Dubrovnik i Rijeka.

No, u komentaru rezultata naglašava se i da je daljnji napredak naročito važan zbog činjenice da je pred gradovima dinamično razdoblje povećane financijske podrške iz EU, u koje će moći planirati i provoditi razvojne koncepte koji će znatno unaprijediti kvalitetu života u urbanim područjima.

Komentirajte prvi

New Report

Close