Riječka Bura zapela za oko i Silicon Graphicsu

Autor: Bernard Ivezić , 30. lipanj 2015. u 22:01
Ovakvih nabava je malo pa se domaćim tvrtkama ne isplate dugoročno/FOTOLIA

Superračunalo proizvest će tvrtka Bull u vlasništvu francuskog ATOS-a, a isporučiti slovenski sistemski integrator SmartIS.

Dok se većina hrvatskih IT tvrtki natječe u prodaji i proizvodnji tableta, stolnih i prijenosnih računala koji se cijenama kreću između jedne i pet tisuća kuna, za isporuku 45 milijuna kuna vrijednog superračunala Bura Sveučilištu u Rijeci nije se javila niti jedna domaća tvrtka već mahom američki IT divovi.

Riječ je o korporacijama IBM, Hewlett-Packard te Silicon Graphicsu (SGi), kompaniji koja je do prije desetljeće i pol bila vlasnik najpoznatije marke superračunala Crayja.
Međutim, isporuku najjačeg hrvatskog superračunala na kraju je osvojila manja slovenska IT tvrtka SmartIS, koja se inače bavi sistemskom integracijom. Sličan posao u Hrvatskoj rade HT-ov Combis i M SAN-ov King ICT. 

Karlo Pernek, stariji analitičar IDC Adriaticsa za hardver nije iznenađen izostankom hrvatskih sistemskih integratora iz ovog natječaja. "Ovakve narudžbe su kod nas vrlo rijetke pa ulazak domaćih sistemskih integratora u takve poslove nije dugoročno isplativ", kaže Pernek. Pojašnjava da se u Hrvatskoj superračunala i općenito jača računala, poput mainframea, prodaju malo u odnosu na ostale vrste računala, te da ta prodaja jako varira. Tako jedne godine prodaja jakih računala u Hrvatskoj skoči na nekoliko milijuna dolara, a druge je jedva prisutna. Pernek navodi da je drugi problem neredovitost većih natječaja za nabavku računala

 

7,5tisuća

procesora sadržavat će Bura zajedno s popratnim sustavima

"Čak su i veće nabave osobnih računala u ovo doba rijetke, rijetki su natječaji na kojima se traži više od petstotinjak računala. Dakle, veći tenderi idu na kapaljku", kaže Pernek. K tome, tržište superračunala, iako vrijedi nekoliko milijardi dolara na svjetskoj razini iz godine u godinu u pravilu pada, a u tom su poslu u pravilu isključivo velike američke IT kompanije. Zlatan Car, prorektor za informatizaciju i predstojnik Centra za napredno računanje i modeliranje Sveučilišta u Rijeci kaže da su Buru kupili tako što su prvi u Hrvatskoj proveli nabavu kroz takozvani javni natječaj po principu natjecateljskog dijaloga.

"Nismo unaprijed definirali arhitekturu i tehnologiju te tako kupili nešto staro već smo kroz pregovore išli prema optimalnoj konfiguraciji i dobili najnovije procesore", kaže Car. Bura je s brzinom od 234,9 TF/s trenutačno 249. najbrže računalo na svijetu. U užem smislu ima 6912 procesora, a kao dio šireg sustava njih čak 7,5 tisuća procesora, 12 TB radne memorije i 2 PB skladišnog prostora. Car navodi su za 45 milijuna kuna nabavili superračunalo, podatkovni centar te sustav za pohranu podataka. Samo superračunalo proizvest će tvrtka Bull u vlasništvu francuskog ATOS-a.

"Njegov središnji dio ima 6912 procesorskih jezgri raspoređenih u 288 bullx DLC B720 čvorova od kojih svaki sadrži dva Intel Xeona e5-2690v3 procesora s 12 jezgri i dva puta po 64GB radne memorije. No, uz to ide i SMP debeli čvor, koji je opremljen s dva bullx s6130(f) od kojih svaki ima 256 jezgri i više od 12 TB radne memorije, te još manji klaster sa ubrzivačima", kaže Car. Robert Markuš, direktor SmartIS-a za Hrvatsku kaže da su prethodno isporučili dva superračunala u Sloveniji. Lani su na Fakultetu za informacijske studije u Novom Mestu isporučili superračunalo Rudolf, a prethodno i sustav Adria na ljubljanskom Turboinstitutu. No, navodi da su oba računala znatno skromnijih performansi u odnosu na riječku Buru.

Prema podacima IDC Adriaticsa, tvrtka SmartIS nije nepoznat igrač u Sloveniji. U 2013. godini bila je 28. najveća IT tvrtka u Sloveniji sa prihodom od 7,3 milijuna eura. "Mi smo mlada tvrtka koja postoji svega pet godina, ali smo okupili neke od najboljih IT stručnjaka u Sloveniji i to nam je omogućilo da dođemo do niza vrlo kvalitetnih poslova", zaključuje Markuš.

Komentirajte prvi

New Report

Close