Riječka “Bura” među 500 najjačih superračunala na svijetu, bolja i od Cambridgea

Autor: Poslovni.hr , 28. studeni 2015. u 12:46
Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Riječki superračunalni sustav do kraja će godine biti osposobljen za prihvat korisnika.

Prvi put u povijesti Hrvatska ima svog predstavnika u elitnom društvu 500 najjačih računalnih sustava na svijetu, i to zahvaljujući superračunalu Sveučilišta u Rijeci koje je na listi TOP 500 proteklog tjedna na ACM/IEEE Supercomputing Conference u SAD-u zauzelo 440. mjesto – istaknuo je na jučerašnjoj konferenciji za novinare prorektor za informatizaciju riječkog Sveučilišta prof. dr. Zlatan Car. Od 500 instalacija na listi, njih 109 je akademskih instalacija među kojima je riječka Bura na 96. mjestu.

– Na razini EU-a, uključujući Rusiju i Švicarsku, Bura je 92. od 108 instalacija, odnosno 42. od 52 akademske instalacije. Pored ove liste Bura se kvalificirala i na Green 500 listu i to na visoko 175. mjesto. Riječ je o listi koja u računarskom smislu mjeri perfomanse po vatu, odnosno mjeri energetsku učinkovitost određene arhitekture računala ili računalnog hardvera. Ovim smo dokalzali da je sama Bura iznimno energetski optimalna, a na Green listi prisutno je 109 akademskih instalacija među kojima je Bura na 59. mjestu, naglasio je prof. dr. Car.

Kako piše Novi list, Bura se našla i na HPCG listi (High Perfomance Conjugate Gradients) i to na 48. mjestu od 64 superračunala koja su bila pozvana na testiranje te je pretekla superračunala cijelog niza poznatih sveučilišta, među kojima je i University of Cambridge. Riječki superračunalni sustav do kraja će godine biti osposobljen za prihvat korisnika, a već unutar iduća dva tjedna Bura će se u suradnji s Odjelom za biotehnologiju početi koristiti za istraživanje lijekova. U pripremi je i njeno korištenje za potrebe Tehničkog fakulteta, a do sada je došlo i niz upita svih hrvatskih sveučilišta, kao i privrede.

Komentirajte prvi

New Report

Close