Regulativa postaje saveznik banaka u ‘borbi’ s fintechima

Autor: Bernard Ivezić , 02. travanj 2019. u 22:01
Imamo velika očekivanja od primjene AI-ja, kaže Tatjana Skoko, čelnica Microsofta Hrvatska/M. Prpić/PIXSELL

‘U Hrvatskoj će banke značajnije početi koristiti cloud s obzirom na to da su tehnologije koje trebaju upravo u njemu’.

Došlo se do pozicije da sve više regulative u financijskom sektoru nije nužno loša vijest za banke, osiguravatelje i fondove, tvrdi direktorica Odjela IT savjetovanja u EY Hrvatska Marija Božičev.

Na prvom danu Windaysa19, najveće poslovno-informatičke konferencije u regiji, koja se ove godine održava u Šibeniku, Božičev je istaknula da regulatori sada postavljaju sve veće zahtjeve i pred finteche. "Ne možemo računati da će se regulativa smanjivati, baš suprotno, bit će samo jača, ali dobra je stvar da će se sada regulatorni zahtjevi odnositi na najveću konkurenciju klasičnog financijskog svijeta –  finteche, koji su dosad mogli brže do klijenata i nisu imali strog, formalni regulatorni okvir kojem su se morali prilagoditi", kaže Božičev.

Navodi da banke u pravilu 70% budžeta za razvoj ulažu u usklađivanje s regulativom. EU pak, pojašnjava, daje sve više prostora financijskim institucijama da koriste tehnologiju. U Hrvatskoj će se zbog toga značajnije početi koristiti cloud s obzirom na to da su tehnologije koje banke trebaju upravo u njemu. To su umjetna inteligencija, strojno učenje, virtualna identifikacija i blockchain.

"Regulativa sada daje prostora za korištenje tih tehnologija, a to će se posebno osjetiti u primjeni clouda koji je dosad bio ograničen zbog naoko kontradiktornih zahtjeva regulatornog okvira i strogih kontrola regulatora", kaže Božičev. Tatjana Skoko, direktorica Microsofta Hrvatska, kaže da ta kompanija vidi veliki potencijal u digitalnoj transformaciji gospodarstva korištenjem umjetne inteligencije. "Na globalnoj razini PwC je procijenio da bi BDP mogao porasti za čak 14 posto primjenom umjetne inteligencije te i mi u Hrvatskoj imamo velika očekivanja", kaže Skoko.

No, Marija Božičev kaže da ne treba očekivati da će regulatori postati mekši. Navodi primjer domaćeg regulatora koji povećava svoj odjel za praćenje poreznih utaja, pranje novca i financiranje terorizma za 50 posto. Dodaje da se u financijskoj industriji zbog svega toga vidi trend outsourcinga pojedinih segmenata poput upravljanja rizicima, cyber sigurnosti i data protection officera. Relja Marković, direktor digitalne transformacije u Addiku, kaže da su oni u taj proces krenuli prije četiri godine i da je bio vrlo složen.

"Najveći izazov bila je prilagodba regulativi u području pranja novca, zbog toga što tehnologija danas omogućuje udaljenu autentifikaciju. Tehnološki je to tražilo zadiranje u 15 sustava, izradu 14 integracija u dogovoru s devet dobavljača od kojih su tri bila u cloudu", zaključuje.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Države će pokušati zaštiti banke od naprednijih fintecha jer one i banke imaju simbiozu i monopol nad građanima. Građani to moraju osjujetiti jer je to protiv njhovog interesa, nikad više ne smiju dozvoliti prijevaru sa švicarcem

New Report

Close