Zagrebačka tvrtka razvila najbrži softver za izradu digitalnih karata na svijetu

Autor: Bernard Ivezić , 25. veljača 2016. u 10:16
Marko Šantić i Dino Ravnić, suosnivači GIS Clouda/Sanjin Strukić/PIXSELL

GIS Cloud iz Zagreba.

Zagrebačka tvrtka GIS Cloud, jedan od prvih hrvatskih startupa, pokrenuta 2008. godine, koja biznisima nudi ono što Google Maps nudi krajnjim korisnicima, objavila je da ima najbrži softver za izradu digitalnih karata na svijetu.

GIS Cloud paralelno je pokrenuo globalni izazov "The Fastest Map Engine Challenge". Tvrtka je objavila video u kojem prikazuje kako je u 31 sekundu stvorila digitalnu mapu američkog grada Fort Collinsa sa 86,1 tisućom adresa, 10,6 tisuća linija i 69,7 tisuća poligona, a koja kao grafičku podlogu koristi digitalnu satelitsku mapu Microsoftova Bing Mapsa.

Dino Ravnić, suosnivač i izvršni direktor GIS Clouda, servisa koji ima 70 tisuća korisnika i na čijem se softveru vrti 450 tisuća digitalnih mapa, kaže da žele za biznise napraviti ono što su za obične građane napravili Google Maps, Foursquare i slični lokacijski servisi. "Brži map engine znači brže i bolje korisničko iskustvo, a kompleksnost GIS tehnologije i loše kartografske perfomanse razlog su zašto se lokacijske aplikacije nisu značajnije probile u biznis. Zato smo razvili vlastiti map engine", kaže Ravnić.

Dodaje da su, uspoređujući se sa sličnim servisima, došli do podatka da je GIS Cloud u kreiranju novih karata brži od tri do 40 puta od konkurencije. Ravnić ne spominje tko su mu konkurenti. No, na internetu se može pronaći da se sličnim poslom bave Mapbox, CartoDB i ESRI. U Hrvatskoj GIS Cloud koriste Grad Zagreb, Hrvatske vode, Grad Crikvenica, Hrvatska vatrogasna zajednica i Liburnijske vode. No, tvrtka ima korisnike u više od 40 zemalja. Uz Ravnića, suosnivač GIS Clouda je Marko Šantić. Njihov startup prvi je iz Hrvatske koje primio sjemensku investiciju najvećeg europskog inkubatora Seedcampa.

Komentirajte prvi

New Report

Close