Putem WhatsAppa kradu automobile, uigrani su i dobro organizirani

Autor: VLM , 12. prosinac 2019. u 08:40
Foto: Getty Images / Pixsell

Obično se kriminalci ili čak cijele skupine mobiliziraju na društvenim mrežama.

Nisu WhatsApp grupe na svjetski poznatoj aplikaciji za dopisivanje popularne samo kod nezadovoljnih političara u HDZ-u, već su, otkriva britanski Newspress, sredstvo kojim se služe i kradljivci automobila.

Otkrivaju kako se kriminalci koriste WhatsApp grupama za planiranje i izvršavanje krađa automobila.

– Oni sastavljaju i dijele “šoping liste“ marki i modela kako bi vozila mogla biti ukradena po narudžbi – rekao je pružatelj inteligentnih tehnologija zaštite i upravljanja vozilima za automobilsku i osiguravajuću industriju.

U Velikoj Britaniji krađe automobila su u velikom porastu. U zadnjih pet godina zabilježen je 50-postotni porast krađi automobila na “otoku”. U financijskoj godini 2017. /2018. u Velikoj Britaniji ukradeno je 112.000 automobila u odnosu na 75.308 krađa automobila u istom razdoblju 2013./2014. godine.

Obično se kriminalci ili čak cijele skupine mobiliziraju na društvenim mrežama gdje se dogovore o svojim preferiranim ciljevima, cijenama i kupcima prije nego što pripreme lažne registarske tablice sa sličnih vozila za brzo kloniranje automobila.

Potaknut šifriranim platformama društvenih medija putem kojih kradljivci komuniciraju, val krađa pojačan je i zbog ranjivosti “keyless” sustava (otključavanje vozila bez ključa) koje kriminalci u zadnje vrijeme vrlo često iskorištavaju pri krađama, a za to koriste tehnologiju hakiranja i imitiranja signala ili ometanjem signala kad vlasnik zaključava automobil.

Komentirajte prvi

New Report

Close