Prvo spajanje na IT tržištu od ulaska Hrvatske u EU

Autor: Bernard Ivezić , 09. srpanj 2013. u 22:00
Ivan Ante Nikolić i Roko Babić

Blink i N-Informatika udružili poslovanje zbog ulaska telekom operatera na tržište IT usluga za male i srednje tvrtke te nove konkurencije iz Unije.

Iako se zbog ulaska u EU očekivala velika konsolidacija IT tržišta u Hrvatskoj, u utorak je zaključeno prvo i zasad jedino spajanje u toj branši.

Spojila su se dva konkurenta u pružanju usluge sistemskog održavanja IT-a za male i srednje tvrtke, zagrebački Blink i N-Informatika. Nova tvrtka tržišni je lider u tom segmentu i zove se Blink.Nakon spajanja, Blink ima 20 zaposlenih, a zbrojeno, lani je imao prihod od 9,6 milijuna kuna i neto dobit od 263.300 kuna. Ugovorna baza narasla mu je na 200 ugovornih klijenata u segmentu malih i srednjih poduzeća. Roko Babić, koji je dosad samostalno vodio Blink, a sada tu funkciju dijeli s bivšim direktorom N-Informatike Ivanom Antom Nikolićem, kaže da iz sinergije očekuju rast od 20 posto.

 

Babić

Očekujemo prihod od 10 do 12 milijuna kuna u ovoj godini i zatim daljnji rast u idućem razdoblju

"Očekujemo prihod od 10 do 12 milijuna kuna u ovoj godini i zatim daljnji rast u idućem razdoblju", kaže Babić.Nikolić, sada jedan od direktora Blinka, dodaje da je upravo to bio razlog spajanja. Njegova je tvrtka donijela razrađenu prodaju, vlastito softversko rješenje za vođenje domova umirovljenika, gdje je tržišni lider, i regionalno zastupstvo za ispisna rješenja, a Blink donosi vlastito cloud rješenje i zastupstvo za NOD32 antivirus. Dvije tvrtke imaju i niz Microsoftovih kompetencija i partnerskih certifikata. "Ovo je za nas bilo najelegantnije rješenje, jer nitko još ne zna hoće li sada doći konkurencija iz EU ili neće, a nužno je naći kapital za daljnji razvoj i širenje", objašnjava Nikolić.

No, dok se EU konkurencija čeka, ona izvjesnija i mnogo snažnija konkurencija za tvrtke poput Blinka očekuje se od velikih igrača poput Hrvatskog telekoma koji se s ponudom clouda i sistemske podrške planira natjecati upravo u segmentu malih i srednjih poduzetnika. Roko Babić kaže da im ovo spajanje omogućuje da i sami optimiziraju ponudu, uvedu pakete usluga i prošire klijentsku bazu."Ne bojimo se konkurencije koja dolazi od velikih tvrtki jer smo fleksibilniji od njih, možemo ponuditi učinkovitije pakete i staviti veći naglasak na konzalting, odnosno u suštini imati kvalitetniju uslugu", zaključuje Babić.

Komentirajte prvi

New Report

Close