Prvi put pošumljavanje ‘bombama’ iz drona

Autor: Lucija Špiljak , 26. rujan 2021. u 22:00
U Seed Bombsu, uz primarno sjeme stabla su i sjemenke pratećih vrsta biljaka. Tvrtka 3D Tech izradila je bacač za sjeme/PD

U Grubišnom Polju iz bespilotne letjelice tvrtke AIR RMLD bacani samoklijajući paketići sjemena stabla.

Pretprošli je tjedan na Svjetski dan Ozona, koji se obilježava 16. rujna, održana velika akcija pošumljavanja Grubišnog Polja pomoću bespilotne letjelice.

Riječ je o hrvatskom Projektu O2, prvoj akciji pošumljavanja u Hrvatskoj na ovaj način, pri čemu se koristio proizvod Seed Bombs, samoklijajući paketići sjemena drveta.

Prirodna ekološka rješenja

Idejni začetnici projekta O2 Dušan Jelić i Goran Ladišić u želji da zaustave negativne trendove uništavanja šuma i ispuštanja stakleničkih plinova, osmislili su prirodna i ekološka rješenja za uzgoj mladica drveta i pošumljavanje čime će reducirati pretjeranu emisiju ugljikovog dioksida (CO2), odgovornog za klimatske promjene. Detaljnije su pojasnili što točno predstavlja Seed Bombs.

“U sjemenskim bombicama Seed Bombsa, uz primarno sjeme stabla su i sjemenke pratećih vrsta biljaka. Za uspješno pošumljavanje nije dovoljno zasaditi određeni broj velikih stabala. Takav princip dovodi do razvoja isključivo kulture tog stabla, a ne razvoja zdravog šumskog staništa (ekosustava). Nadalje, velika se količina CO2 osim u stablima apsorbira i u ostalim dijelovima zdravog ekosustava (u tlu, travi, grmlju…). Prema tome, uspješnost pošumljavanja definiramo prema broju m2 obnovljenog ekosistema, a ne jednog stabla. Projekt O2 donosi inovacije na području biotehnologije i sektora šumarstva, kroz razvoj prve autonomne flote dronova za brzo pošumljavanje i obnovu šumskih ekosustava. Inovativna i patentirana formula za izradu zaštitnih sjemenskih bombica garantira visoku učinkovitost klijanja sadnica iz sjemenskog materijala, te potpomaže njihov brz razvoj u prvim godinama života”, pojasnio je Goran Ladišić iz Projekta O2.

Inicijativi pošumljavanja pridružili su se i učenici OŠ Ivana Nepomuka Jemeršića iz Grubišnog Polja, podržao ju je gradonačelnik Zlatko Mađeruh, stanovnici Grubišnog Polja, novinari te volonteri. Cijela akcija pošumljavanja odvila se i uz pomoć Milana Domazet ai Ivana Vidakovića iz tvrtke AIR RMLD čijim dronom je pošumljavanje i obavljeno, dok je Ljubomir Lokin iz 3D Tech izradio bacač za sjeme.

Protiv stihijske sadnje

Inicijativu je podržala i osiguravajuća kuća Grawe čiji su brojni zaposlenici sudjelovali u projektu.

Predsjednica Uprave Grawea Nataša Kapetanović istaknula kako su projektom željeli naglasiti važnost primjene znanstvenog pristupa u inicijativama očuvanja našeg planeta. “Znanstveni principi Projekta O2 pokazali su nam veliku razliku između stihijske sadnje stabala i cjelovitog pošumljavanja. Cjelovitim pristupom pošumljavanja korištenjem tehnoloških inovacija, Projekt O2 nas i dodatno educira o važnim činjenicama smanjivanja ugljičnog otiska te novim principima kvalitetnije izgradnje i očuvanja zdravog ekosustava. Osim što nas obrazuje i pruža smjernice, znanost nas jasnim brojkama upozorava na nužnu promjenu kolektivne društvene svijesti. Podaci su to koje sustavno ignoriramo vlastitom neodgovornošću i egoističnim principima zadovoljenja trenutnih želja. Sve dok ne shvatimo da svako individualno djelovanje utječe i snosi odgovornost za budućnost kolektiva, ne možemo postići istinsku promjenu i graditi bolju budućnost. Iznimno sam ponosna što smo prepoznali ovaj projekt i podržali ovu prekrasnu priču. Pozivam i druge kompanije da se odazovu i podrže ovaj hvalevrijedan projekt jer samo sustavnim, planiranim i kontinuiranim pristupom možemo zaista napraviti pozitivnu promjenu”, rekla je Kapetanović.

Komentirajte prvi

New Report

Close