Prvi put glasali putem blockchaina

Autor: Bernard Ivezić , 01. svibanj 2019. u 22:00
Vlaho Hrdalo, čelnik udruge/Marko Lukunić/PIXSELL

Druga izborna skupština UBIK-a u Hrvatskoj primijenila tehnološku novost.

Hrvatska Udruga za blockchain i kriptovalute (UBIK) održala je prvo glasanje u Hrvatskoj putem blockchaina.

To je tehnologija koja omogućuje jedinstveno prepoznavanje korisnika, jedinstveno označavanje svih radnji korisnika i distribuiran zapis svih tih informacija zbog čega je nemoguće bilo što u njemu izmijeniti a da to odmah ne postane svima vidljivo. Vlaho Hrdalo, predsjednik UBIK-a kaže da su zbog svih tih razloga odlučili i sami u svom radu upotrijebiti blockchain.

"Glasanjem putem blockchaina održali smo drugu skupštinu UBIK-a, i to izbornu, s dnevnim redom koji je uključivao objavu izvještaja o radu udruge tijekom prošle godine, diskusiju o sljedećim ciljevima i aktivnostima, te izbor predsjednika i članova upravnog odbora udruge", kaže Hrdalo, kojem je ujedno produžen mandat predsjednika udruge.

Na prvom blockchain glasanju u Hrvatskoj korištena je aplikacija koju je razvila hrvatska tvrtka Bitfalls iz Čakovca, koja se bavi razvojem aplikacija na Ethereum blockchainu i auditingom pametnih ugovora. Glasanje je zapisano na posebnoj inačici blockchaina zvanom Lisinski.

U Bitfallsu pojašnjavaju da je riječ o testnoj instanci blockchaina Ethereum kojeg održavaju članovi UBIK-a. Dodaju da je korištenje blockchaina Lisinski ili kako je nazivaju mreže Lisinski besplatno te da putem toga potiču hackathone, razmjenu znanja, prototipiranje i edukaciju na blockchainu.

"Mreža Lisinski omogućava podlogu za nacionalnu kriptovalutu, katastar na blockchainu, inovacije u šalterskom poslovanju te druge oblike ušteda", piše Bitfalls.

Komentirajte prvi

New Report

Close