Prvi hrvatski softveraš s više od tisuću radnika

Autor: Bernard Ivezić , 06. veljača 2017. u 08:44
Infobip lani zaposlio 250 radnika, a u 2017. nastavlja tim tempom

Prije 15 godina bio ideja, prije deset je osnovan, a danas Infobip je jedan od najvećih poslodavaca u RH.

Dok se najveće kompanije u Hrvatskoj, pripadnice stare garde, po broju radnika smanjuju, iz novog vala malih i srednjih poduzetnika, koji posljednjih godina kontinuirano vapi za stručnom i bolje plaćenom radnom snagom, na popis dvadesetak najkrupnijih hrvatskih poslodavaca izdigla se po prvi put jedna hrvatska softverska tvrtka.

Pulski Infobip, koji je široj javnosti postao poznat kad je Poslovni dnevnik lani otkrio da njegovu softversku uslugu koristi 3,2 milijardi ljudi, u 2017. godinu ušao je s više od tisuću radnika. "Sada imamo nešto više od tisuću zaposlenih od čega polovica radi u Hrvatskoj, odnosno u Zagrebu, Puli i Rijeci, a ostali zaposlenici, mahom prodaja, rade u uredima širom svijeta", potvrdila nam je Martina Dodić iz Infobipa. Kompanija je time potukla nekoliko domaćih rekorda. Prvi je da je Infobip ovime postao uvjerljivo najveća hrvatska softverska tvrtka po broju zaposlenih. Za petama mu je zagrebačka IN2 grupa, koja je lani premašila 600 zaposlenih i također ima za cilj doseći magičnu tisućicu.

 

40 država

na popisu je lokacija gdje Infobip ima svoje urede

Koliki je to uspjeh, ne samo za Infobip, već i za domaću softversku industriju najbolje ukazuje izvješće analitičke kuće IDC Adriatics koja prije pet godina u Hrvatskoj nije mogla naći više od tri IT tvrtke s 200 ili više radnika. U 2013. u Hrvatskoj je već bilo dvostruko više IT tvrtki koje su imale 200 ili više radnika. Tada su to bile: IN2 grupa, državna tvrtka APIS IT, HT-ov Combis, domaći proizvođač računala Končar INEM, bivši PBZ-ov IT odjel Intesa SanPaolo Card, domaći proizvođač opreme za pametne prometnice Telegra, te dakako Infobip. Usporedbe radi, svih tih sedam tvrtki tada je zapošljavalo 2100 radnika u Hrvatskoj od čega ih je 243 radilo u Infobipu.

Koliko je hrvatskih IT tvrtki s više od 200 zaposlenih danas, teško je reći, jer smo u IDC-u Adriatics doznali da posljednje dvije godine ne rade analizu najvećih IT kompanija na hrvatskom tržištu. Međutim, u branši doznajemo da su brojke dodatno narasle. Posljednji podaci udruge Hrvatskih nezavisnih izvoznika softvera CISEx-a, i to za 2015. godinu, pokazuju da je već tada u domaćim proizvođačima softvera radio svaki 100. radnik u Hrvatskoj ili njih 12.642. Usto, to je 1474 radnika više nego godinu prije, a ta brojka dodatno raste iz godine u godinu. Drugi hrvatski rekord koji je Infobip potukao je u brzini rasta broja zaposlenih. Infobip je tako najbržerastući hrvatski startup po broju zaposlenih, a zbog svoje današnje veličine i najbržerastuća hrvatska kompanija. Godine 2002. Silvio Kutić, Izabel Jelenić i Roberto Kutić imali su ideju za softver koji bi proširio mogućnost korištenja SMS-a. Tvrtku su osnovali u gradskom poslovnom inkubatoru u Puli 2006. godine.

I tako je Infobip u svega deset godina od tri narastao na više od tisuću zaposlenih.  Uz radna mjesta koja imaju otvorena u Hrvatskoj, zapošljavaju i u inozemstvu. Tako je Infobip potukao i treći hrvatski gospodarski rekord. Domaća je tvrtka s najviše ureda u inozemstvu. Štoviše, nastavi li dosadašnjim tempom u 2017. godini više će ureda u inozemstvu imati Infobip nego što veleposlanstava i drugih ureda u svijetu ima Republika Hrvatska. Brojali smo, MInistarstvo vanjskih poslova ima 56 različitih ureda u inozemstvu, a Infobip ukupno u ovom trenutku ima njih pedeset u 40 država. U petak je Infobip proširio ured u Bangladešu.

 

3,2 mlrd.

ljudi koristi usluge koje je razvio Infobip

Krajem prošle godine otvorio je ured u Jakarti u Indoneziji. Prije toga je otvorio urede u Pekingu i Madridu. Za cijelo ovo vrijeme dok su se hrvatski političari nećkali koga bi poslali kao veleposlanika u Rusiju, Infobip je tamo otvorio urede u Moskvi i St. Petersburgu. U Indiji ima tri ureda, u Kini dva, Sjevernu Ameriku pokriva iz Vancouvera, gdje je Infobip lani proglašen najboljim poslodavcem u Kanadi u području telekomunikacija. Zatim, ovaj hrvatski startup u Africi ima osam ureda, kao i u Latinskoj Americi, a prisutan je i u Australiji. "Budući da intenzivno širimo poslovanje, očekujemo da će se rast broja zaposlenih nastaviti tijekom čitave 2017. pri čemu najviše tražimo programere, inženjere i prodajne stručnjake", kaže Dodić.

Kao i većina drugih domaćih startupa, Infobip razvoj ima u Hrvatskoj. No, ured u Londonu sjedište je operacija. Zato je moguće da prema podacima Bisnodea, tvrtka Infobip iz Vodnjana ima u 2015. prihod od 94,2 milijuna kuna i neto dobit od 4,8 milijuna kuna, a da agregatori financijskih podataka na internetu, poput Owlera navode neslužbene procjene po kojima je ukupan globalni prihod Infobipa bliži brojki od 200 milijuna dolara.  Trenutno se ubrzano šire u Silicijsku dolinu. Lani su na svoj glavni proizvod, cloud platformu, koja je prije omogućavala da se u različite poslovne sustave integrira samo SMS komunikacija, dodali i integraciju e-maila, Vibera i Facebook Messengera. 

Komentari (5)
Pogledajte sve



@Funky
Citaj pazljivije:
No, ured u Londonu sjedište je operacija… agregatori financijskih podataka na internetu, poput Owlera navode neslužbene procjene po kojima je ukupan globalni prihod Infobipa bliži brojki od 200 milijuna dolara.

Brojka 94,2 M je loklani prihod.


Prihvacam ispravku, moja greska.
To je onda sasvim nesto drugo. I zvuci ozbiljno.
zelim im svu srecu kao i bilo kome sa ovih prostora jer nam je jedino proizvodnja pameti ostala.

@Funky Citaj pazljivije:
No, ured u Londonu sjedište je operacija… agregatori financijskih podataka na internetu, poput Owlera navode neslužbene procjene po kojima je ukupan globalni prihod Infobipa bliži brojki od 200 milijuna dolara.

Brojka 94,2 M je loklani prihod.

Takve firme koje rade jeftino softver za strance su vani tražene. I ja bi da imam kućnu pomoćnicu za 100kn mjesečno

94,2 M prihoda na 1000 zaposlenih.
To je 94.200 Kn po zaposleniku bruto, sto je u biti 8000 Kn mjesecno i opet BRUTO!!!
To je ipak mizerija od place za IT danas….a ako jos naglasim da nemaju svi istu placu, pa sada vidite koliko je firma atraktivna.
zelim im sve najbolje ali s ovakvim brojevima jedino Indija im moze pomoci u zaposljavanju.

New Report

Close