Provjerite što sve Facebook zna o vama

Autor: Poslovni.hr , 28. ožujak 2018. u 12:40
Foto: Yui Mok/Press Association/PIXSELL

U postu na blogu kojeg su objavili 25. ožujka, Facebook je zanijekao da je prikupio podatke poziva i poruka s mobitela svojih korisnika, kazavši kako su ti zapisnici dio opcije uključivanja na koju su Android korisnici morali pristati.

Sve su oči uprte u Facebook otkako je izbio skanadal sa Cambridge Analyticom, a nedavno je jedan Novozelanđanin otkrio kako su mu dvije godine pratili pozive i čitali SMS poruke. Evo što možete poduzeti da se to ne bi dogodilo i vama.

Ako ste ikad dopustili Facebook pristup telefonskim kontaktima, postoji šansa da i o vama znaju više nego što želite. Osim podataka o pozivima, Android je pratio i metapodatke poput vremena i mjesta za slanje i primanje SMS poruka. Kao što je Ars Technica naknadno otkrio, uznemirujuća praksa prikupljanja podataka trajala je godinama – sve dok pojedini korisnk Androida nije omogućio pristup njihovim kontaktima, piše tportal.

Da biste vidjeli kakve podatke Facebook ima o vama, bez obzira jeste li korisnik Androida ili ne, možete preuzeti cijelu Facebook arhivu tako da odete na svoje postavke i kliknete na vezu pri dnu kartice "Općenito". Nakon što preuzmete ZIP datoteku, otvorite datoteku pod nazivom index.htm i idite na "kontakt informacije" na bočnoj traci. Nema razloga zašto bi Facebooku trebali vaši podatci o kontaktima, čak i da vam nađe prijatelje. Stoga, ako vas sljedeći put pita želite li mu odobriti pristup, odbijte ga.

U postu na blogu kojeg su objavili 25. ožujka, Facebook je zanijekao da je prikupio podatke poziva i poruka s mobitela svojih korisnika, kazavši kako su ti zapisnici dio opcije uključivanja na koju su Android korisnici morali pristati. Prema Ars Technici, nekoliko korisnika Androida je reklo da nije bilo tako.

Nakon preuzimanja Facebook arhive, svakako provjerite koji oglašavači imaju vaše podatke s web mjesta. Možete isključiti ciljano oglašavanje tako da odete na postavke oglasa i poništite sve različite interese koje ste do sada 'lajkali', piše Mental Floss.

Komentari (3)
Pogledajte sve

Sta je to Facebook?

to sto mozete downloadati je light verzija.
uglavnom, sve sto ste obrisali ili maknuli, je u fb zauvijek!

New Report

Close