Veliki projekt gaming kampusa u Novskoj ide u realizaciju

Autor: Josipa Ban , 12. siječanj 2024. u 07:44
Gradit će se u Poduzetničkoj zoni Grada Novske /PD

Četiri godine od najave projekt koji je proglašen strateškim ima uvjete za gradnju.

Napokon su ostvareni svi preduvjeti koji će omogućiti početak gradnje dugo najavljivanog projekta gaming kampusa u Novskoj.

“Proces projektiranja je završen te je ishodovano svih šest građevinskih dozvola”, otkrivaju iz javne ustanove Regionalni koordinator Sisačko-moslavačke županije, institucije koja je nositelj ovoga projekta.

Detalje ne otkrivaju jer će ih predstaviti na konferenciji za medije 17. siječnja u Novskoj, a tom će predstavljanju, uz nositelja i partnera na projektu, nazočiti i dva ministra – rada te regionalnog razvoja i fondova EU.

Riječ je o strateškom državnom projektu, prvi put predstavljenom prije četiri godine, a koji bi trebao doprinijeti gospodarskoj revitalizaciji potresom pogođene županije te ojačati njezinu konkurentnost.

50

milijuna eura vrijedan je projekt izgradnje gaming kampusa u Novskoj

Važno i za županiju
Kampus je promptno dobio podršku svih relevantnih institucija, no kao što to biva u Hrvatskoj, proces dobivanja svih dozvola malo se odužio. Sada kada su sve dozvole napokon i dobivene javna nabava za izgradnju kampusa, koji će se graditi u Poduzetničkoj zoni Grada Novske na površini od oko 9 hektara, trebala bi biti raspisana u prvom kvartalu ove godine.

Očekuje se da bi u ovoj godini trebali početi i radovi na njegovoj izgradnji. Vrijednost projekta procjenjuje se na oko 50 milijuna eura, a bit će financiran iz Fonda pravedne tranzicije. Važan je to projekt ne samo za Novsku već za čitavu Sisačko-moslavačku županiju te logičan nastavak lijepe priče koja se u tom gradu gradi od 2018. kada je otvoren Poduzetnički inkubator Pismo, specijaliziran i usmjeren razvoju tvrtki iz područja videoigara.

Iza ove inicijative stajao je Mario Čelan, bivši direktor Razvojne agencije SIMORA-e, a njegova je ideja bila od malog slavonskog grada napraviti gaming središte Hrvatske iako u trenutku kada je pokretao projekt, u Novskoj nije bilo niti jedne kompanije koja se bavila izradom videoigara.

Inicijator Mario Čelan

Iza ove inicijative stajao je Mario Čelan, bivši direktor Razvojne agencije SIMORA-e. Njegova je ideja bila od malog slavonskog grada napraviti gaming središte Hrvatske.

Bogati sadržaji kampusa
Danas u Pismu posluje 80 startupova. Analiza njihovog poslovanja za 2022. pokazuje da je 50 startupova ostvarilo prihode od 821 tisuće eura. Najviše vlasnika gaming startupova koji posluju u Pismu (13) dolazi iz Zagreba.

No Inkubator Pismo ne nudi samo prostor za rad i poslovanje već provodi i edukacije za izradu videoigara, a koje financira Hrvatski zavod za zapošljavanje. Nerijetko se baš polaznici tih edukacija odlučuju za pokretanje gaming startupova.

Cijela bi priča trebala dobiti veći značaj otvaranjem kampusa. Prema projektu, gaming kampus u Novskoj trebao bi se sastojati od objekata vezanih uz otvaranje studija, studentskog i učeničkog doma, eSport arene s 4000 mjesta te akceleratora gaming industrije.

Ideja je da se u kampusu provodi petogodišnji visokoobrazovni program s 50 studenata godišnje te srednjoškolski kojeg bi godišnje pohađalo 24 učenika. Svi bi oni unutar kampusa imali osiguran i smještaj. Izgradila bi se i menza, konferencijska dvorana, sportska dvorana… Više će detalja biti poznato sljedeći tjedan nakon službenog predstavljanja cijelog projekta.

Komentirajte prvi

New Report

Close