Smart Industry
Decentralizirani sustavi

Proizvodnja na mjestu potrošnje smanjuje izloženost cijenama, ali sigurnost je izazov

Trend manjih proizvodnih objekata OIE budućnost je elektrifikacije.

Borivoje Dokler
10. travanj 2023. u 22:00
Veća kompleksnost decentraliziranog sustava mora se prilagoditi dinamičnom upravljanu kroz digitalizaciju/Shutterstock

Kao jedan od ključnih čimbenika strategije pametne proizvodnje ističe se decentralizirana energija. Ona donosi prednost rasterećenja energetske mreže korištenjem obnovljivih izvora energije (OIE) za proizvodnju energije u mjestima potrošnje što je izuzetno važno gledajući današnji trend elektrifikacije, a istovremeno omogućuje smanjenje ugljičnog otiska.

Goran Leci, predsjednik Uprave Končar – Digitala ističe kako smo tijekom posljednjih nekoliko godina svjedoci snažnim pomacima u cijeni energije i energenata.

Leci

Jedan od važnih izazova je kako osigurati kibernetičku sigurnost takvih sustava.

Korak po korak
”Porast cijena u iznimno je kratkom roku utjecao na to da paradigme, koje su se činile nerealnima, postanu sasvim isplativi i razuman smjer upravljanja rizikom poslovanja. Ulaganjem u distribuirane obnovljive izvore energije, tvrtke realno umanjuju izloženost riziku kretanja cijena električne energije.

Pored izravnog investiranja u proizvodne objekte, na istoj liniji su i virtualni ugovori o opskrbi energijom iz obnovljivih izvora – jedan takav je nedavno sklopljen i u Hrvatskoj. Odmak od izvora energije temeljenih na fosilnim gorivima i približavanje većem udjelu obnovljivih izvora u skladu su s ESG postulatima, odnosno smjernicama i standardima za sva društveno odgovorna poduzeća”, objašnjava predsjednik Uprave Končar – Digitala.

Berislav Korpar, Business Lead za softverska rješenja u Schneider Electricu, kaže kako s druge strane, veća kompleksnost elektroenergetskog sustava predstavlja dodatni izazov za samu stabilnost sustava distribucije i prijenosa električne energije koji se kroz digitalizaciju mora prilagoditi dinamičnom upravljanju novonastalim decentraliziranim sustavom.

Goran Leci; Berislav Korpar

”Izazovi masovne uporabe još nisu u potpunosti prevladani zbog sve većeg broja OIE koji potencijalno mogu destabilizirati distribucijski sustav (primjerice, naglim naoblačenjem na većem geografskom području), ali i još uvijek visoke cijene baterijskih sustava uz neriješeno pitanje njihova recikliranja”, naglašava Korpar. Leci nadodaje da ako se pod masovnom upotrebom misli i na male mikromreže, onda se već može govoriti o njihovoj rasprostranjenosti.

”Naime, već i jednu običnu kuću s fotonaponskim panelom, baterijom i dizalicom topline možemo promatrati kao mali mikromrežni sustav. Godinama se udaljavamo od paradigme energetskih mreža gdje prevladavaju veliki proizvodni objekti i uravnoteženje sustava na razini prijenosne mreže prema značajno većem broju manjih objekata na nižim razinama energetskog sustava. To nužno mijenja i potrebe za upravljanjem i za uravnoteženjem.

Jedan od važnih izazova je i kako osigurati kibernetičku sigurnost za upravljanje distribuiranim izvorima i cijelim energetskim sustavom. Uz nove tehničke izazove, svjedoci smo izmjenama i u legislativnom i poslovnom okviru. Mi već jesmo na putu tranzicije, no kao najsloženiji sustav koji je čovjek izgradio – elektroenergetski sustav, mijenja se korak po korak”, kaže Leci.

Korpar

Udaljavamo se od paradigme mreža gdje prevladavaju veliki proizvodni objekti.

Digitalizacija i OIE
Da je kibernetička sigurnost važan čimbenik slaže se i Korpar. “Ovakvi sustavi mogli bi lako biti meta kibernetičkih napada pa je pitanje kibernetičke sigurnosti i upravljanja rizicima još jedan od izazova kojima treba posvetiti pažnju. Vođenje procesa je dio koji spada pod standard različit od standarda za kibernetičku sigurnost IT sustava i tu Schneider Electric može pružiti sve usluge u skladu s IEC62443 standardom u čemu naši internacionalni timovi imaju višegodišnje iskustvo”, kaže Korpar i kao ogledni primjer energetske učinkovitosti navodi novu ‘net-Zero’ zgradu budućnosti InterCity koja proizvodi 970 megavat sati energije godišnje, a koristi 10 puta manje energije od prosječnih europskih zgrada.

970

megavat sati godišnje proizvede ‘net-Zero’ zgrada budućnosti InterCity u Grenobleu

“Sa svojih 4000 četvornih metara fotonaponskih panela, dvije vjetroturbine i skladištenjem energije na licu mjesta, dijeli energiju s okolnim zgradama i francuskim gradom Grenobleom, kroz jedinstvenu suradnju na mikromreži, istovremeno omogućavajući napajanje e-flote privatnih vozila, ali gradskog e-prijevoza”, opisuje Korpar i nadodaje da Schneider Electric digitalizacijom i automatizacijom u upravljanu energijom omogućava tvrtkama postizanje maksimalne učinkovitosti optimalnim korištenjem raspoloživih energetskih resursa.

“To podrazumijevaju kombinacije solarnih elektrana, baterijskih sustava, punjača elektro vozila te sustava za aktivno praćenje i upravljanje potrošnjom, a sve objedinjeno na Microgrid platformi”, kaže Korpar.

Grupa Končar višegodišnji je proizvođač opreme, integrator pa i vlasnik distribuiranih proizvodnih objekata. “U našem portfelju proizvoda i usluga najveći je segment usmjeren korištenju upravo u području distribuiranih izvora energije, od naših najprodavanijih proizvoda poput transformatora, do novih digitalnih rješenja i platformi”, kaže Leci i naglašava kako investiranje u distribuiranu proizvodnju i digitalnu transformaciju ne mora nužno biti povezano.

“No, značajno dinamičniji karakter energetskih sustava, koji se u većoj mjeri oslanjaju na obnovljive izvore, traži i veću digitalnu spremnost. Najbolji sinergijski učinci postižu se kad se ta dva procesa provode zajedno”, zaključuje
Leci.

New Report

Close