Privukli 21,2 mil. eura, Rimac, Bellabeat i Farmeron rekorderi

Autor: Bernard Ivezić , 26. ožujak 2015. u 11:26
Mate Rimac, vlasnik Rimac Automobila/Davor Puklavec/PIXSELL

Među pet najvećih investicija četiri su hardverska projekta. Rimac Automobili rekorderi su s 10 milijuna eura ulaganja.

Zahvaljujući sve većem broju hardverskih startupa hrvatski je startup ekosustav lani privukao rekordnih 21,2 milijuna eura investicija, objavila je Netokracija u svom istraživanju.

Među pet najvećih investicija četiri su hardverska projekta, odnosno projekti tzv. interneta stvari. Godinu prije Zagrebački inkubator poduzetništva objavio je da su investicije bile 2,2 milijuna eura. U 2014. investicije su primili hrvatski startupi: Rimac Automobili, Bellabeat, Farmeron, Repsly, Teddy The Guardian, CodeAnywhere, Madbarz, Agrivi, Cinexio, Ironward, Greenpie, Oradian, Serwantess, u:Plug, Hipersfera, ThiefScry, Colomb.io, ZZZApp i Drive Angel. "Iako vanjska investicija nije uvjet za razvoj uspješne inovativne tvrtke, ona znatno može ubrzati razvoj i rast, a zato je pozitivno što su lani hrvatski tehnološki startupi udeseterostručili vrijednost prikupljenih investicija", kaže Ivan Brezak Brkan, osnivač Netokracije.

Najveću investiciju lani privukla je tvrtka Rimac Automobili s 10 milijuna eura ulaganja. Mate Rimac za najbrži električni automobil na svijetu, koji u sklopu tog projekta radi i na tehnologiji autonomne vožnje, kakvu u svijetu razvija tek šačica kompanija poput Tesle i Googlea, dobio je investicije vlasnika Forbesa, Kineza i bivšeg naftaša iz Kolumbije. Slijedi 6,5 milijuna eura investicije koju je privukao startup Bellabeat. U taj hrvatsko-slovenski startup, čiji su osnivači zagrebački matematičar Sandro Mur i slovenska umjetnica Urška Sršen, a koji razvija pametne uređaje za trudnice i dojilje, investirali su, među ostalim, glumica Jessica Alba, kreator i vodeći programer Googleova Gmaila Paul Buchheit, Ron Conway, jedan od najpoznatijih investitora u Silicijskoj dolini i čovjek koji je među prvima uložio u Google i PayPal, te GGV Capital, investicijski fond koji e otkrio danas najvećeg igrača u internetskoj trgovini na svijetu, kinesku kompaniju Alibabu.

Treći po visini prikupljene investicije u prošloj godini osječki je startup koji razvija hardversko-softversko rješenje za upravljanje stočnim farmama Farmeron. Tvrtki Matije Kopića to je nova runda investicije u kojoj je prikupio 2,3 milijuna eura kapitala. Jedini čisto softverski startup koji je ušao među prvih pet po visini investicije je Repsly, odnosno bivši Salespod. Njegovi osnivači Marko Linke i Mirko Kovač lani su privukli milijun eura investicije. Na petom je mjestu  Teddy The Guardian, koji su osnovale Josipa Majić i Ana Burica, koji je lani privukao 350 tisuća eura investicije.  Darko Liović, predsjednik Uprave Hamag-Bicra, kaže da se država aktivno pomaže razvoj startup ekosustava. "Sufinancirali smo 307 inovativnih projekata s 306 milijuna kuna, među njima su Repsly, Rimac automobili, Shoutem, Degoridan, Azonprinter, PhotoMath, Systemcom, Oradian i Mash.me", zaključuje Liović. 

Uračunali su i Bellabeat

Slovenci rekorderi s 60,9 milijuna eura 

U odnosu na regiju, najviše investicija lani primili su startupi čiji su osnivači iz Slovenije, ukupno 60,9 milijuna eura. No, treba naglasiti da Slovenci pod svoj startup ekosustav računaju i vrlo uspješne startupe poput Bellabeata. Iza Hrvatske su pak startupi iz Srbije, koji su lani privukli 9,5 milijuna eura investicija.
 

Komentari (1)
Pogledajte sve

Zanimljivo da na popisu investicija GGV Capitala za koji tvrdite da je uložio u Bellabeat nema tog startupa. Pogledajte sami http://goo.gl/kIeg88

Malo se kod nas uvijek pretjeruje

New Report

Close