Prijeti li Androidu kraj? Google razvija novi mobilni operativni sustav

Autor: Poslovni.hr , 02. svibanj 2018. u 14:51
Foto: Britta Pedersen/DPA/PIXSELL

OS se razvija pod AOSP (Android Open Source Project), ali pod ART (Android Runtime) dijelom (eng., branch).

Android čini oko 88 posto tržišta koje se tiče mobilnih operativnih sustava i u vlasništvu je Googlea. Ali, sve bi uskoro moglo biti bitno drugačije jer Google već neko vrijeme radi na novom operativnom sustavu. Zove se Fuchsia, i još tijekom svibnja prošle godine u javnosti su se pojavile prve video snimke kako izgleda pa se naravno pažnja zajednice uvelike okrenula prema tom projektu. Samo, sad kad je prošlo skoro godinu dana od te informacije, pojavile su se glasine da bi Android prije ili kasnije zbog novog operativnog sustava mogao doživjeti kraj, piše ICTBusiness.

Trenutno, Fuchsia se razvija pod AOSP (Android Open Source Project), ali pod ART (Android Runtime) dijelom (eng., branch). To znači da će imati podršku za native Android aplikacije. Sve to sugerira i da bi Fuchsia mogla biti nešto potpuno zasebno, nešto što nije otvoreno za poglede zajednice.

A prvi korak trebali bi biti Pixel modeli sa svojim posebnim operativnim sustavom, koji bi trebao biti – Fuchsia. Time bi luksuzni uređaji imali dodatni ekskluzivitet i više sličnosti s Appleovim iOS, odnosno, s iPhoneima.

Komentirajte prvi

New Report

Close