Prihod OpenAI-ja dvije milijarde dolara, u 2025. bit će udvostručen

Autor: Ana Blašković , 12. veljača 2024. u 11:02
Foto: Reuters

Čak 92 posto kompanija s popisa Fortune 500 koristi proizvode umjetne inteligencije.

Godišnji prihodi OpenAI-ja, tvorca ChatGPT-a, premašili su dvije milijarde dolara lansiravši kompaniju na vrh liste najbrže rastućih tehnoloških kompanija u povijesti.

’Run rate’, mjera prihoda prethodnog mjeseca pomnožena s 12, dosegla je prekretnicu od dvije milijarde dolara u prosincu, potvrdili su upućeni izvori Financial Timesu. Ističu da tvrtka, koju s milijardama kapitala podržava Microsoft, može više nego udvostručiti tu brojku iduće godine zahvaljujući velikom interesu poslovnih korisnika koji žele koristiti OpenAI tehnologiju za usvajanje generativnih AI alata na radnom mjestu.

Startao kao neprofitan

Izniman rast lansirat će OpenAI među nekolicinu tvrtki iz Silicijske doline, uključujući Google i Metu, koje su ostvarile milijardu dolara prihoda unutar samo jednog desetljeća od osnivanja.

86 milijardi dolara

procijenjena je tržišna vrijednost kompanije

OpenAI pokrenut je kao neprofitni istraživački laboratorij za umjetnu inteligenciju 2015., ali je postao komercijalni gigant otkako je kreiran poslovni ogranak 2020. Njegov godišnji prihod dosegnuo je 1,3 milijarde dolara u listopadu prošle godine, podaci su tehnološke publikacije The Information, a rast prodaje otad je nastavio ubrzavati.

Prema pisanju FT-a, unatoč potresima u tvrtki u studenom, kada je Upravni odbor smijenio izvršnog direktora Sama Altmana samo da bi ga nekoliko dana kasnije vratio na posao, grupa nastavlja rapidnu ekspanziju. Prema Altmanu, 92 posto s popisa Fortune 500 kompanija koristilo je OpenAI proizvode, uključujući ChatGPT i njegov temeljni AI model GPT-4, od studenog prošle godine, dok ‘chatbot’ ima 100 milijuna korisnika tjedno.

Zanimanje potrošača i poduzeća za generativni AI, sustave koji mogu stvarati kod, tekst, slike, video i analizirati informacije iz korisničkih upita, naglo je eksplodirao. Brojni konkurenti, uključujući velike tehnološke rivale poput Googlea i Mete, te startupovi Anthropic, Mistral i Cohere, također su iskoračili prema komercijalizaciji svojih AI proizvoda. Google je predstavio svoj novi AI sustav Gemini, kojem korisnici mogu pristupiti putem pretplate od 20 dolara mjesečno.

Troškovi nadmašuju prihode

Altman je objasnio da je OpenAI i dalje biznis koji generira gubitke zbog golemih troškova ulaganja. Očekuje se da će izdaci nastaviti nadmašivati rast prihoda u fazama razvoja sofisticiranijih modela. Tvrtka će vjerojatno morati prikupiti dodatne desetke milijardi da podmirila te troškove. Samo je Microsoft uložio do sada oko 13 milijardi dolara.

“Troškovi su ogromni, ali to je namjerno”, rekao je Altman FT-u u studenom. Modeli OpenAI-ja također podupiru Microsoftov AI Copilot, AI pomoćnika za poslovne korisnike Microsoft 365, paketa softvera za produktivnost uključujući Office, Excel i PowerPoint, koji je uveden u posljednja tri mjeseca. Posljednjih mjeseci zaposlenici u ChatGPT-u sudjelovali su u prodaji dionica koja je valuaciju OpenAI-ju procijenila na 86 milijardi dolara, otprilike tri puta više nego što je vrijedio prošlog travnja.

Komentirajte prvi

New Report

Close