Praćenje kvalitete zraka zahvaljujući IoT tehnologiji

Autor: PD VL native tim , 26. rujan 2020. u 08:45

Pozitivan primjer kako internet stvari olakšava svakodnevicu i funkcioniranje grada je i uspješna suradnja kompanija A1 Hrvatska i Grada Velika Gorica.

Brojni hrvatski gradovi svjesni su kako tehnologija može biti u službi građana te kako rješenja koja ona nudi olakšavaju put urbanim sredinama do toga da postanu pametni gradovi. Pozitivan primjer kako internet stvari olakšava svakodnevicu i funkcioniranje grada je uspješna suradnja kompanije A1 Hrvatska i Grada Velike Gorice.

Naime, Grad Velika Gorica u suradnji s A1 Hrvatska postavio je stanicu za mjerenje kvalitete zraka u naselju Donja Lomnica, koja će stanovnicima Turopolja omogućiti trenutan uvid u kvalitetu zraka područja u kojem žive. U pitanju je rješenje koje je precizan i pouzdan alat za mjerenje kvalitete zraka koristeći naprednu senzoriku i prednosti A1 NB IoT mreže za povezivanje u internet stvari (IoT). Stanica je opremljena senzorima na NB IoT (Narrowband Internet of Things) mreži koji bežično komuniciraju omogućujući neprekidan uvid u podatke o mjerenju.

Transparentan pristup

Implementacijom ovakvih i sličnih rješenja lokalna samouprava osigurava svojim građanima transparentan pristup informacijama u realnom vremenu. Iz kompanije A1 Hrvatska ističu da kao društveno odgovorna kompanija vode računa o zaštiti okoliša i zelenoj ekonomiji kao jednom od osnovnih postulata poslovanja. Svoju NB IoT mrežu s nacionalnom pokrivenošću tvrtka koristi u planiranju i provođenju projekata s naprednim senzorskim sustavima kao što su stanice za mjerenje kakvoće zraka, pametno gospodarenje otpadom, sustavi praćenja potrošnje energije i druga pametna brojila, pametni parking, pametna rasvjeta, primjena senzorike u industriji te druga IoT rješenja razvijena za specifične potrebe korisnika.

˝Ovim projektom želimo pomoći građanima da dobiju neposredan uvid u kvalitetu zraka u svojoj okolini te zahvaljujući ažurnim podacima brže reagiraju u slučaju pojave onečišćenja, ublažavajući tako njegove štetne posljedice. A1 Smart City Air Quality sustav je rješenje koje koristi naprednu A1 NB IoT mrežu za prikupljanje i analizu podataka, zbog čega je cijeli proces fleksibilniji i povoljniji nego kod konvencionalnih stanica. Ovakvi projekti omogućuju nam stvaranje digitalnog okruženja i društva koji postaju naša stvarnost i standard u skoroj budućnosti˝, objašnjava Ivan Gabrić, glavni direktor za poslovne korisnike A1 Hrvatske.

Sve postavljeno u tri tjedna

Projekt postavljanja stanice za mjerenje, koji uključuje kalibriranje mjerne opreme, pripremu lokacije te podizanje same platforme, implementiran je u samo tri tjedna od potpisivanja ugovora. Podaci o kvaliteti zraka u realnom se vremenu mogu pratiti na internetskim stranicama Grada Velika Gorica.

Sadržaj omogućio A1

New Report

Close